נעם בן שרון ניר בן חווה אברהם בן תמר אסיאס בן רבקה שמואל חנוך בן חנה זלדה איתן בן להבה שמעון בן חנה איתי בן איטה לירז לריסה בת רונית אלון בן חנה אופיר בן עדנה רון בן מעיין הראל בן רוזלין ורד יהונתן בן יונית סלע ישראל בן רני שחר בן שרה יהודה בן אסתר דוד בן גרציה נחמן בן דגנית ניצן בן יסכה אורי בן שלומית אוריאל בן ברוריה ברנדל חיים אייל בן יונית שירה בת מאירה איתי בן מירית סטיבן בן אירנה אורי בן שושנה איתי בן עדי גיא בן מירב נהוראי בן חגית רון בן נאירה דניאל בן הילה סיוון שמחה בת אוסנת אלישע יהודה בן רותי בניהו בן סיון ברוך בוריס בן אירנה ים בן ורוניק עדן בת אילנה אוהד בן אוסנת אופיר בת מירה אברהם בן משה אביבה אדריאן בת ג`ולייט יהושע ינון בן פרחיה אוראל בן חדוה ציפורה הירש בן רחל אביתר בן נטלי קהלת בן טליה דוד בן יוליה שוהם בת מורן אלרואי חיים בן חנה נעם בן שרון ניר בן חווה אברהם בן תמר אסיאס בן רבקה שמואל חנוך בן חנה זלדה איתן בן להבה שמעון בן חנה איתי בן איטה לירז לריסה בת רונית אלון בן חנה אופיר בן עדנה רון בן מעיין הראל בן רוזלין ורד יהונתן בן יונית סלע ישראל בן רני שחר בן שרה יהודה בן אסתר דוד בן גרציה נחמן בן דגנית ניצן בן יסכה אורי בן שלומית אוריאל בן ברוריה ברנדל חיים אייל בן יונית שירה בת מאירה איתי בן מירית סטיבן בן אירנה אורי בן שושנה איתי בן עדי גיא בן מירב נהוראי בן חגית רון בן נאירה דניאל בן הילה סיוון שמחה בת אוסנת אלישע יהודה בן רותי בניהו בן סיון ברוך בוריס בן אירנה ים בן ורוניק עדן בת אילנה אוהד בן אוסנת אופיר בת מירה אברהם בן משה אביבה אדריאן בת ג`ולייט יהושע ינון בן פרחיה אוראל בן חדוה ציפורה הירש בן רחל אביתר בן נטלי קהלת בן טליה דוד בן יוליה שוהם בת מורן אלרואי חיים בן חנה
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
עקרון הבחירה החופשית
זאב גרינוולד
``להיות חופשי``
זאב גרינוולד
ידיעת הבורא מול הבחירה החופשית
זאב גרינוולד
משמעות הבחירה החופשית בין טוב לרע
ערכים
תהליך הבחירה החופשית
ערכים
נסיונות בחיים
השאלה
מדוע על האדם לעבור נסיונות רבים כל כך בחייו?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת ערכים
האדם נברא בצלם אלוקים והוא היצור היחיד שיש לו בחירה חפשית. בחירה זו ניתנה לאדם כדי שיגיע אל האמת רק לאחר מאבק פנימי נגד מכשולים, פיתויים והטעיות. אדם המגיע בכוחות עצמו להכרה, שהאלוקים הוא השולט בטבע ובכל ההוויה, נשמע לרצונו של האלוקים ושומר את מצוותיו על פי בחירתו החופשית - ממלא בכך את ייעודו, מקדש את ה' בחייו, ומתעלה למדרגה שעליה נאמר: "ותחסרהו מעט מאלוקים" (תהלים ח', ו').
לעומת זאת, אם יראה האדם את עצמו כשליט יחיד בעולם, אם בגאוותו יחשוב ש"כוחי ועוצם ידי עשו לי את החיל הזה" (דברים ח, י"ז), אם ייכנע ליצריו, הוא נחשב כמועל בתפקידו, שהרי חייו לא השיגו את מטרתם.
האתגר שהעמיד הקב"ה בפני האדם אינו קל. האדם נועד לגדולות, ולא על ניצחון קל תהיה תפארתו. הוא חייב להוכיח את עצמו במבחנים קשים ולעמוד בגבורה גם מול לחצים אדירים. התמודדות זו, המאמצים להגיע להכרת האמת ולעמידה בניסיון - הם תכלית בריאתו של האדם.
כל הבריאה כולה, תבל ומלואה, מטרתם היחידה היא לספק את התנאים ואת הרקע למאבק איתנים זה. מבט זה על הבריאה כולה, יסודו במעמקי האמונה. לא קל להבחין באמת זו, אולם החי לאור האמונה מבחין בכך.
אילו היתה האמת האלוקית פשוטה וגלויה לכל, אילו היו חוקי הטבע כפופים בגלוי למערכת קיום המצוות, אילו היתה כל מרידה בתורה גוררת באופן מיידי עונש לעין כל, אילו היו שאיפותיו ומשאלותיו של האדם מתגשמות מיד בעקבות מעשיו הטובים - כלום היה ניסיון לאדם בחייו? כלום היה ערך לבחירתו הטובה? במצב זה לא היו לו דחף או סיבה לעשות עוול. אמנם היה נוח לחיות בעולם מעין זה, אולם הוא היה עולם חסר אתגר, וממילא גם חסר הישגים ותכלית.
ה' ברא את העולם באופן שונה מהמתואר לעיל. האדם מוצא את עצמו בעולם הפועל כאילו מעצמו, על פי חוקיות טבעית. האדם ער לעובדה שצרכיו היסודיים אינם מובטחים לו, ועליו לפעול למען פרנסתו, בטחונו, בריאותו ורווחתו. הרצון לפעול ואף להלחם למען דברים אלו טבוע באדם מיום היוולדו. גם הדחף להנות מתענוגות תבל הוא רב עוצמה.
יחד עם זאת, מסייע חשוב ועיקרי לעמידה במבחן הוא יכולתו של האדם להתבונן ולראות את יד ה' בכל מקרי החיים. האדם מסוגל לרומם את מבטו ולבחון בעיני רוחו את הנסתר, את המסתתר מאחורי חומות הטבע. ואמנם, המעמיק להתבונן זוכה להארה אלוקית, לסיוע בדרכו ולמאגרי עוצמה נוספים המסייעים לו למגר את היצר ולזכות בכתר הניצחון במלחמה התמידית המתנהלת נגדו, היא המלחמה הגדולה של חיינו, מלחמת היצר.
ילדים הצופים בתיאטרון בובות אינם רואים את המפעיל העומד מאחורי הפרגוד ומושך בחוטים. הם משוכנעים שהבובות משחקות ורוקדות מעצמן. כשם שהיד המורמת לגובה העיניים מסתירה את הגבוה שבהרים, כך גם החיים הלחוצים והעמוסים בטרדות אינם מאפשרים לנו להבחין בסודות הבריאה. רק מי שמסוגל להרים את מסך השגרה, יזכה לראות את הזוהר הנפלא הטמון בכל חמודות תבל.
המבט האנושי אינו יכול לחדור לעולמות רוחניים. אולם לאדם יש נשמה השייכת לעולם הרוחני, מדוע איפוא אין היא מרגישה את בוראה? ההסבר לכך הוא, כי היישות הגופנית, החומרית, יוצרת מסך המסתיר מאיתנו את המציאות הרוחנית. כל מה שאנו רואים אינו אלא מסך שהאמת מסתתרת מאחוריו. לולא מסך זה, היה האור האלוקי ניכר היטב בנשמותינו. ריבוי השמן – גורם לכיבוי הנר!!!
לפני חטא אדם הראשון, יכול היה האדם לראות חלק מהאור האלוקי. באותה שעה היתה ה"מחיצה" החומרית דקה ושקופה. אולם החטא הראשון שינה את הכל. לאחר שטעם אדם הראשון מהפרי האסור, הוא שמע את שאלתו של הבורא: "איכּה?", ועל כך הוא ענה: "את קולך שמעתי בגן ואירא..." (בראשית ג', י'). האדם רק שמע את קולו של הבורא, שכן בעקבות החטא הוא איבד את היכולת לראות את זוהר גדולתו. מאז ועד היום, כל עבירה וכל חטא מעבים את המחיצה שבין האדם לבוראו. רק לעתים רחוקות נפקחות עיני האדם, כפי שהיה כאשר נצבו בני ישראל למרגלות הר סיני, וכפי שיהיה בעתיד שאנו מצפים לו, כאשר יבוא המשיח בעת הגאולה השלמה.
שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית