חג הפסח תשפד
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
טבע או כושר יצירתו של האדם
ערכים
זמני מולד הלבנה
ערכים
כוחות על-טבעיים
ערכים
תשוקות האדם
ערכים
חלומות
ערכים
שבירת כוס בחופה
השאלה
מדוע שוברים כוס זכוכית מתחת לחופה?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת ערכים
חז"ל אמרו כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה. כדי להבין את מאמרם זה, אנו חייבים לדייק בלשונם. חז"ל לא אמרו שהמתאבל על ירושלים יזכה לראות בעתיד בשמחתה, הם אמרו: זוכה ורואה, בהווה - בעליל. בחורבן עצמו מונחת שמחתה של העיר. אין כוונת חז"ל במאמר זה לומר שהמתאבל זוכה לתמורה על התעניות ועל העינויים שהוא קיבל על עצמו בגלל החורבן. זו גם אינה הכוונה של הציווי להתאבל על ירושלים. מטרתה של האבלות על ירושלים לתת לאדם פרק זמן בו הוא יתבונן במעשיו, יפשפש בהם וימצא דרך ראויה ומעשית כיצד לתקן את עצמו. על ידי תיקון המעשים, האדם מונע את הצער העתידי וגורם שלא תחזורנה צרות החורבן.
הדברים כלולים בדברי הקינה שכתב ירמיהו הנביא במגילת איכה. מלבד תיאור החורבן, הגלות והצער מורה לנו ירמיהו גם מהי דרך ההנהגה הראויה בעקבות החורבן. "נחפשה דרכינו ונחקורה" (איכה ג', מ'), על ידי התבוננות בחטאינו אנו יכולים להגיע למצב של "ונשובה אל ה'". (שם). הקב"ה הבטיח לאבות הקדושים שלא יטוש אותנו לעולמים. הריחוק שלנו מה' יתברך הוא תוצאה של מעשינו. לכן, על ידי תיקון מעשינו אנו יכולים לחזור אליו, וגם לחזור למצבנו הקודם: "חדש ימינו כקדם". (איכה ה', כ')
המכשול היחיד העומד בפני האדם הרוצה לשוב אל בוראו, הוא האדם עצמו. אם הוא ימשיך בדרכו הרעה, הוא גם ימשיך להתרחק מבוראו. לעומת זאת, אם הוא יתקן את מעשיו, הוא יתקרב שוב אל ה'. הקב"ה, אינו מתרחק ח"ו מהאדם - האדם הוא זה אשר בוחר לעזוב את ה' או לחזור אליו.
המתאבל על ירושלים - המתעמק בסיבות שהביאו לחורבן העיר, ועל ידי כך הוא גם מגיע לתיקון אותם מעשים שהביאו לחורבן - זוכה ורואה בשמחתה. שמחתה ושלמותה של ירושלים היא כאשר העיר ממלאת את ייעודה. הייעוד הוא חיזוק הקשר בין שמים וארץ. ירושלים נקראת "העיר שחוברה לה יחדיו" (תהילים קכ"ב, ג') - ירושלים מסמלת את החיבור, את הקשר הישיר הקיים בין השמים לארץ, בין הקב"ה לבין האדם.
יעקב אבינו, בבורחו מפני עשו אחיו, לן בהר המוריה, שם הוא ראה בחלומו סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמיימה ומלאכי אלקים עולים ויורדים בו. נבואה זו מבשרת על ייעודה האמיתי של העיר. המתאבל על ירושלים, מתאבל על התרופפות הקשר עם ה' שנגרם על ידי מעשי בני האדם. באמצעות אבלו, האדם מחזק שוב את הקשר לה' ומקרב את עצמו לקב"ה, וזוהי גאולתו השלמה, הגאולה הפרטית והאישית שלו.
שבירת כוס הזכוכית מתחת לחופה, מטרתה להזכיר את חורבן ירושלים. בתוככי שמחתנו, מתחת לחופה, אנו מזכירים את החורבן מתוך מטרה להשתית את חיינו בדרך של התקרבות לה' והחזרת זיו השכינה למקומו.
שלח לחבר
נתקבלו 1 תגובות
פתיחת כל התגובות
🗨
  הוסף תגובה
כאשר היחיד מתאבל הכאב שלו . באבל שלו אישי. אך בשמחה כתוב שישו איתה משוש כל המתאבלים עליה. והעיקר גילו בה כל אוהביה. כאן כבר כולם אחים בשמחה בנצחון כולם שותפים . באבל כתוב אבל יחיד עשי לך . העולם אומר: האבל הוא יתום ההצלחה והשמחה . מתחלקת עם הכלל. גם בשבירת כוס יש משהו שמח . בסה"כ כוס ריקה בלי דבר. כך מאחלים לזוג הצעיר המריבה הקטנה תשבר מיד כאשר היא ריקה

נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה