נמרוד בן ויקי דליה נריה בן נדיה עידן בן אירית אמיר יוסף בן חוה טל בן מיכל דניאל לירז בן סיגלית זיו רועי בן מירב עומר בן סימונה אביב בן פאני מתניה בן אושרת יאיר משה בן יפעת נועה בת ליאורה עדן בת עליזה שוהם בן שלומית מתן בן דפנה יונתן צבי בן חגית לאה משה נתנאל בן שרית עומר בן לימור אלעד חיים בן אילה אביב בן לילי לאה שקד בן גילה צבי בן מרים שושנה צוריאל בן דליה אוריאל בן איילה תאיר בת עדנה אליזבט בת אירנה נמרוד בן ויקי נועה בת עדי רז בת דורון דניאל צמח בן אסתר סוניה יוסף יצחק בן רחל משה בן חנה מלכה עילי בן ורדית אופיר בת מירה דור בן גליה איגור בן אינה נריה דוד בן חווה שמואל עמינדב בן דבורה לאה ישראל בן סימה יאכט  שרון בן אורלי עידן בן ירדן ירדנה אביהו בן ענת דור דוד בן אילנית רון בן מרינה סביון בת מיכל מאיר בן דינה אביב בת דורון אביב בת דורון נמרוד בן ויקי דליה הראל בן צפורה נמרוד בן ויקי דליה נריה בן נדיה עידן בן אירית אמיר יוסף בן חוה טל בן מיכל דניאל לירז בן סיגלית זיו רועי בן מירב עומר בן סימונה אביב בן פאני מתניה בן אושרת יאיר משה בן יפעת נועה בת ליאורה עדן בת עליזה שוהם בן שלומית מתן בן דפנה יונתן צבי בן חגית לאה משה נתנאל בן שרית עומר בן לימור אלעד חיים בן אילה אביב בן לילי לאה שקד בן גילה צבי בן מרים שושנה צוריאל בן דליה אוריאל בן איילה תאיר בת עדנה אליזבט בת אירנה נמרוד בן ויקי נועה בת עדי רז בת דורון דניאל צמח בן אסתר סוניה יוסף יצחק בן רחל משה בן חנה מלכה עילי בן ורדית אופיר בת מירה דור בן גליה איגור בן אינה נריה דוד בן חווה שמואל עמינדב בן דבורה לאה ישראל בן סימה יאכט  שרון בן אורלי עידן בן ירדן ירדנה אביהו בן ענת דור דוד בן אילנית רון בן מרינה סביון בת מיכל מאיר בן דינה אביב בת דורון אביב בת דורון נמרוד בן ויקי דליה הראל בן צפורה
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
הפרושים והצדוקים
נח גוטמן
מדוע היהדות היא הדת הטובה יותר?
אהרן לוי
הקשר בין עם ישראל לארץ ישראל
ערכים
הארץ נקנית ביסורים
ערכים
האם לרדת מהארץ?
ישי וליס
הרצאות דומות
מלחמת גוג ומגוג - פרק ..
ינון קלזאן
אחרית הימים - פרק 1
-
ינון קלזאן
הסכסוך הערבי ישראלי - פרק ..
ינון קלזאן
אחרית הימים - פרק 1
- ..
שלמה שבקס
בין פלסטין לפלשתים - פרק ..
ינון קלזאן
מאמרים בנושא
מדוע שונאים אותנו?
יחיאל ויצמן
העם הנצחי
ערכים
מהי הזכות המוסרית שלנו על ארץ ישראל?
ערכים
הגורם לשואה
זאב גרינוולד
אנטישמיות
ערכים
מאמרים נוספים
ארץ ישראל שייכת לנו
השאלה
מהו הבסיס לטענותינו שארץ ישראל שייכת לנו?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת ערכים
המקור לזיקה של עם ישראל לארץ ישראל נעוץ בהבטחות הקב"ה לאברהם אבינו בבואו לארץ כנען, וביתר תוקף בהתגלות ה' אליו בברית בין הבתרים. הבטחה זו הפכה למציאות קיימת בעת יציאת עם ישראל ממצרים וכניסתו לארץ על פי ציווי ה'.
מאז אותה שעה התפתחה אהבה פנימית עמוקה בין עם ישראל לארץ ישראל, אהבה אשר אלפי שנות נדודים וניתוק לא יכלו לכבותה. מיום גלות עם ישראל מארצו לא חדלו היהודים לנסות להגיע אליה כדי לזכות לחונן את עפרה. יחידים וקבוצות עזבו את ארצותיהם ואת רכושם ועלו ארצה. הם עשו זאת למרות שהיה עליהם לשלם על כך מחיר גבוה: המרת תנאי חיים נוחים בחיי סבל ודוחק.
ארץ ישראל מוזכרת בתפילות היומיומיות ובברכות רבות, אנו מעלים את זכרה בעת שמחה ובשעת צער. אין יום שבו זכרון הארץ אינו עולה בלבו של בן עמנו. חז"ל גם הורו לנו שלארץ יש חלק מכריע בעצוב דמותו של כל יהודי. תפקידה של ארצנו אינו מצטמצם בשמשה בית לאומי לעמנו, כפי שיש מולדת לכל עם ולשון. לארץ ישראל יש קשר לבנין אישיותו של היחיד ולהשפעה על צביונה של כלל האומה.
לא ככל הארצות היא ארץ ישראל. היא מורכבת מרבדים רבים; יש בה רובד גשמי, היא הארץ שאותה אנו רואים בעינינו, והיא האדמה שאנו דורכים עליה. אך אין זה הכל, וגם לא העיקר. כשם שהאדם מורכב מגוף ונשמה, כך ארץ זו יש לה גוף שניתן למששו, ונשמה שאינה ניתנת לראייה מוחשית, אך היא מציאותית לא פחות.
מנין לנו זאת?
אברהם אבינו קיבל הבטחה מפורשת: "כי את כל הארץ אשר אתה רואה, לך אתננה" (בראשית י"ג, ט"ו). היכן ומתי קוימה הבטחה זו? הלא כל ימיו היו הוא ובניו נודדים, גרים, אורחים בארץ! התשובה היא שלא לבעלות על אדמותיה היה זקוק אברהם באותה שעה. הוא ראה לפני עיניו את סגולותיה הרוחניות של ארץ ישראל, את ארץ ישראל של מעלה. את הארץ הזאת הוא קיבל. הוא זכה בה במלוא מובן המילה.
בחלומו של יעקב נאמר: "הארץ אשר אתה שוכב עליה, לך אתננה ולזרעך" (בראשית כ"ח, י"ג). רש"י מפרש את הביטוי "שוכב עליה" בצורה מילולית: "קיפל הקב"ה כל ארץ ישראל תחתיו". מה אירע באותו רגע לכל העיירות והכפרים שבארץ, וכי נשארו תלויים באויר? חייבים אנו לומר, שלא ארץ ישראל של מטה, הנראית לעין, התקפלה מתחת ליעקב אבינו, אלא ארץ ישראל הרוחנית, ארץ ישראל של מעלה.
שבט לוי, השבט הנבחר של עם ישראל, יצא מקופח בחלוקת הארץ. לא ניתנה לו נחלה בארץ. היכן הצדק? אך לאמיתו של דבר לא היה כאן שום קיפוח. בארץ ישראל האמיתית, בארץ של מעלה, נטלו גם הם את חלקם, וחלקם היה המשובח מכולם: "אשרי תבחר ותקרב, ישכון חצריך" (תהלים ס"ה, ה').
שונה הוא הקשר שיש לעם ישראל לארץ ישראל מהקשר שיש לאומות אחרות אל ארצם. הבעלות של עם ישראל על ארץ ישראל היא נצחית. עובדה היא שבמשך אלפיים שנות הגלות לא הצליחה אומה כלשהי להתבסס בארץ, עד לשעה שבה הוחזרה הארץ לעם ישראל. תופעה זו אין לה אח ורע בהיסטוריה.
למרות כל זאת, התורה מדגישה שוב ושוב, שלאמיתו של דבר אנו איננו בעלים על הארץ. במצוות "שנת היובל" התורה מצווה שכל קרקע הנמכרת בארץ ישראל [בתקופת בית המקדש] תוחזר למוכר בשנת היובל. הנימוק לכך כתוב בתורה: "והארץ לא תמכר לצמיתות, כי לי הארץ, כי גרים ותושבים אתם עמדי" (ויקרא כ"ה, כ"ג).
בנוסף לכך, כדי להשריש בלבנו את התחושה שהארץ היא של הבורא, התורה מחייבת את החקלאים להביא את ביכורי פירותיהם לבית המקדש ולומר: "הנה הבאתי את ראשית פרי האדמה אשר נתתה לי" (דברים כ"ו, ו'). את הבאת הביכורים חגגו בתהלוכה ססגונית שמשכה תשומת לב מרובה. אחת המטרות היתה: להזכיר לאנשים שוב ושוב מי הוא בעל הבית על הארץ כולה.
נותרה שאלה: כיצד אפשר לדבר על "נתינה", כאשר הנותן נותר בעל הבית?
התשובה הינה גורלית עבורנו: אילו היינו מקבלים את הארץ במתנה גמורה ובקנין מוחלט, היינו מאבדים אותה לנצח בשעה שגלינו ממנה, כמו שאירע לכל האומות שגלו מארצן. אולם המצב שונה לנוכח העובדה שארץ ישראל אינה שלנו, ולכן אין באפשרותנו לאבד אותה. היא שייכת לבורא עולם, והוא שמר אותה עבורנו עד שחזרנו אליה. הוא מארח אותנו בארצו, ומאפשר לנו להנות ממנה ככל שלבנו חפץ.
שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית