אביב בן זהבה נוריאל בן תמימה פרומה יואב שמואל בן בקי רבקה ינון בן חוה לאור בן ענבל אלכסיי בן אליאנה אילנה איתמר בן חנה יהודה בן חווה אסנת ליאור בן בקה רבקה אבידן מנחם בן שושנה נסכא תמיר בן חרות תמיר בן ליאת שאנן בן תניה מישל בת אנגליקה אנגל כמו מלאך באנגלית יצחק בן שושנה שלמה בן מרסיל חיים אייל בן יונית חנניה בן צופית מיכאל בן בת שבע דוד בן איינעלם נתנאל בן פאני טל בן אסתר שגיא בן נעמית גלעד בן שרה עדי בת שושן אליה אליהו בן בת שבע יהלי בן בן הדס ישועה עדיאל בן מיכל חנניה נעם בן שולמית קית` שמואל בן גלאדיס מקסים בן אירנה יצחק בן הדסה מסעודה יוסף ספי בן איריס ובן ציון אופק בן תמר יאיר בן פלור דן בן ריטה נועה בת סיגל אהרן בן איריס רחל אורי בן סגלית משה בן רוחמה טובה ליאור בן כרמית שמואל מרדכי בן בלומה חיה ידידיה בן חווה חוה בת סאלי יצחק בן איריס יולי בת שרון עדי בת אסתר זיו רועי בן מירב חייל קורן אור השם בן חן לי חנה ומאיר שמעון פנחס בן רבקה אביב בן זהבה נוריאל בן תמימה פרומה יואב שמואל בן בקי רבקה ינון בן חוה לאור בן ענבל אלכסיי בן אליאנה אילנה איתמר בן חנה יהודה בן חווה אסנת ליאור בן בקה רבקה אבידן מנחם בן שושנה נסכא תמיר בן חרות תמיר בן ליאת שאנן בן תניה מישל בת אנגליקה אנגל כמו מלאך באנגלית יצחק בן שושנה שלמה בן מרסיל חיים אייל בן יונית חנניה בן צופית מיכאל בן בת שבע דוד בן איינעלם נתנאל בן פאני טל בן אסתר שגיא בן נעמית גלעד בן שרה עדי בת שושן אליה אליהו בן בת שבע יהלי בן בן הדס ישועה עדיאל בן מיכל חנניה נעם בן שולמית קית` שמואל בן גלאדיס מקסים בן אירנה יצחק בן הדסה מסעודה יוסף ספי בן איריס ובן ציון אופק בן תמר יאיר בן פלור דן בן ריטה נועה בת סיגל אהרן בן איריס רחל אורי בן סגלית משה בן רוחמה טובה ליאור בן כרמית שמואל מרדכי בן בלומה חיה ידידיה בן חווה חוה בת סאלי יצחק בן איריס יולי בת שרון עדי בת אסתר זיו רועי בן מירב חייל קורן אור השם בן חן לי חנה ומאיר שמעון פנחס בן רבקה
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
דרך ארץ קדמה לתורה
ערכים
קשר בין הורים לילדים
זאב גרינוולד
הקניית ערכים
זאב קצנלבוגן
ביתו של אדם הוא מבצרו
ערכים
קשר טוב עם ילדנו
דוד ברוורמן
הרצאות דומות
יסודות החינוך
יחיאל יעקובזון
שמונה כללים בחינוך
מיכאל לסרי
ילדים זה ברכה
מיכאל לסרי
חינוך למשמעת - כיצד ? - ..
צביאלי בן צור
הדיסוננס הקוגנטיבי
יחיאל יעקובזון
מאמרים בנושא
אמפתיה
ערכים
חינוך ילדים
ערכים
חינוך עם חיוך
ערכים
גבולות בחינוך
ערכים
עולם ללא גבולות
ערכים
מאמרים נוספים
הקניית מהות ``הימים הנוראים`` לילדינו
השאלה
כיצד להקנות לילדי את מהותם של הימים הנוראים?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד
הורים רציניים מתלבטים בימי חודש אלול ועשרת ימי תשובה אודות הדרכים להקניית הערכים של ימים אלו לילדיהם - אמירת הסליחות ותחושת הימים נוראים, חזרה בתשובה ושינויים בדפוס ההתנהגות.

השאלות מגוונות: כיצד יתמודדו מול קשיי התפילות הארוכות של ראש השנה ויום כיפור? כיצד מחנכים ילדים לחזרה בתשובה? איך אפשר לצפות מילדים צעירים ליצור שינוי ממשי בחיים? האם נצפה מילדינו שיפסיקו להתווכח ביניהם? האם נצפה מהם לסלוח לכל מי שפוגע בהם, או שיתעלמו גם כשנדמה להם שנטלו מהם את הממתק השמור עבורם או את התור למשחק?

ההתייחסות להשתתפות הילדים בתפילות הארוכות צריכה להגיע בהסכמה הדדית ובהתאמה לגילאים ולאופיו של כל ילד וילד. הסיכום המוקדם יבהיר עד מתי שוהים בבית הכנסת, ומה עושים שם, תוך התאמה לרצונו של הילד וליכולתו להתרכז בתפילות.

רצוי לשלוח את הילד להפסקה קלה מיד כשהוא מגלה סימנים של קוצר רוח, לפני שהוא מתחיל לאבד את הסבלנות.
צעירים וילדים חשים רק את ההווה. הם חווים את הריגושים העכשוויים, את הניחוח החדש, את מזג האוויר של חודשי אלול ותשרי, את הניחוח של הדבש ושל הסכך, של הבגדים ושל הסיפורים, את מצב הרוח שלנו, ההורים, ואת הציפייה לחוות משהו משמעותי וגדול.

הצעירים מתרגשים וחשים את הפרטים הקטנים, את המנהגים ואת המנגינות. בהענקת מקום להדגשים אלו ניתן לגעת בליבם הרך, לכן נשתדל להקנות להם את ה'ימים הנוראים' ואת תקופת החגים באופן נכון ומותאם, כך שתמיד ירצו להתרפק על הזכרונות הללו, ולא לברוח מהם. יש לחפש הזדמנויות לדבר עם הצעירים ולהביע את תחושותינו כלפיהם בחיוך, בלטיפה ובשיחה נעימה. נאמר להם, שמצד עצמם הם טובים באמת, אלא שלפעמים יש טעויות ומקרים לא רצויים. נבאר שעכשיו הוא הזמן לבקש סליחה מהקב"ה ומהחברים ולהשתדל להיות טובים יותר מאשר עד כה. נדבר על סייעתא דשמיא (עזר ממרום) הניתנת לאדם שבא להיטהר. נספר סיפורי צדיקים על אנשים שהשתדלו להיות טובים, על הקושי, על ההצלחות ועל השכר. נטפח בהם הערצה לאנשים אלו ורצון לחיקוי חיובי.

לא ניתן לגדל ילדים באווירת לחץ. ילדים הם רכים, והלחץ בולם התפתחות גופנית ורגשית נאותה. אין ילדים מיואשים. ילדים הם אופטימיים בטבעם, הם חולמים על עתידם באופן טבעי מאד. הם שואפים להיות כמו אותם מבוגרים שהם רוצים לחקות ושטוב להם לידם. הצמדת תוויות חיוביות (אמיתיות) מעניקה לילדים דימוי עצמי בטוח וחיובי. אמירות אוהבות ותומכות מעניקות להם ביטחון ותחושה בסיסית שהם אהובים ורצויים.

בכל הזדמנות יש להדגיש באוזני הילד את מעלותיו ואת יכולותיו, ואת אהבתנו אליו ללא תנאי. גם בשעה שדורשים ממנו ויתור או שליטה עצמית, יש להשתמש בכח החיובי שיצקנו בו: "אתה טוב ומתוק כל כך, לכן זה ממש לא מתאים לך", או: "אתה תמיד אוהב כל כך לעזור ולוותר, אתה יכול להתאפק עד לתור הבא". יש למגמה זו משמעות חזקה והיא משפיעה רבות על צורת התנהגותו. ילדים ובני נוער מאמינים מאד בשינויים לטובה. הם חולמים על עתידם ואומרים: כשאהיה גדול, אהיה כך וכך. ילדים רואים בדמויות מאתגרות את מי שהם היו רוצים לחקותו כשיגדלו – אני רוצה להיות כמו פלוני או אלמוני, כי הוא אוהב ואיכפתי.

יש להדגיש לילדינו כי בראש השנה וביום הכיפורים מעניק הקב"ה את המתנות הטובות ביותר – את החיים ואת הבריאות לכל הקרובים והחברים. אנחנו יודעים שכל אחד ואחד חשוב לפני ה', ולכן הוא נותן לו תעודה על הישגיו בשנה שחלפה ומעניק לו דברים טובים לשנה הבאה. יש להסביר להם שהיום, בראש השנה, רוצה ה' להעניק לכולנו טובה וברכה, ולכן אנחנו מתרגשים ועושים חג ויום טוב, כמו שמתרגשים לפני שמקבלים תעודות או לפני שמתקבלים לבית ספר חדש. כדאי למצוא נושא אחד, שבו קיים סיכוי סביר להגיע לתזוזה מסויימת, כמו: שינה בזמן או הימנעות ממצבי מריבה ורוגז. עלינו לומר לילדים שהקב"ה אוהב אותנו מאד, כי אנחנו חשובים לו מאד, ולכן הוא בודק את מעשינו וקובע עבורנו את התכניות לעתידנו. נדגיש שהכל בידי שמים – הצלחה ויופי, בריאות וכבוד, הכל - חוץ מיראת שמים. בידינו הבחירה להיות טובים יותר, נחמדים יותר ונעימים יותר כלפי כל אחד.

האווירה בבית יהודי בראש השנה היא חגיגית ומהולה ברצינות. בסגנון של "וגילו ברעדה". אווירה מלאת התרגשות מהזכות לחוות יום גדול זה, שהוא היום הקובע בשנה. ראש השנה הוא 'חג ויום טוב', וכך גם יום הכיפורים. בסעודה של ערב יום הכיפורים שהסיבה לחיוב האכילה בערב יום הכיפורים היא כדי להראות שאנו שמחים ומתכוננים מתוך התרוממות הרוח ליום טוב, לחג שבו נהיה נקיים מכל הרגלי העבר ונוכל לפתוח דף חדש ונקי בחיים.

יצירת אווירה והקניית הרגלים לילדינו בונות קשר רגשי וחווייתי לנושא. לילדים כמו למבוגרים קשה לחיות באווירה מלחיצה. אין להביא אותם אל מצבי חרדה אימתנית, אלא לתחושה של אהבה ושל יראה, של נעימות ושל רצינות.
שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
    חינוך ילדים
  • שידוכים
  • אהבה
  • נישואין
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה