אלישיב בן גילת אלקנה בן אלישבע נבו בן מירב טל בן ענבר רועי חיים בן מירב איתי בן מירית הוד חיים בן ליאת שאולי בן אושרה טל בן אילנית יובל בן יעל מור מרדכי בן אורנה רועי יעקב בן ורדה דניאל בת אלה גיא בן דוריס דורין בת טלי חגי בן פרידה שלם בן אילנה אביב בת דורון יהונתן בן אופיר אחיה בן חיה גיא בן לילי אסף בן דורית שחר בן שרה הדס יוסף יצחק בן צופיה רפאל בן בינה בר אברהם בן ג`וליה עמית בן אילנה אילנית יוסף בן אביגיל עידן בן רינה שרה אלישיב בן פרידה זיו ציון בן אליס הראל בן מירי צחי בן דבורה מיכאל בן רבקה סשה אלכסנדר בן ילנה ספיר, אורי, סיימן בן סרגייולינה נווה בן עדי מקסים בן טלה ניר רפאל בן גלית בלה חן חנן בן ורד איתן בן סול מאיר בן איריס בת שבע יוכבד בת לאה אוהד בן אוסנת עידו בן חיה שחף בת אילנה עומר בן סיגל ירין חיון בן קרן אביגדור בנציון בן יפה יעקב מרדכי בן ברכה  אלישיב בן גילת אלקנה בן אלישבע נבו בן מירב טל בן ענבר רועי חיים בן מירב איתי בן מירית הוד חיים בן ליאת שאולי בן אושרה טל בן אילנית יובל בן יעל מור מרדכי בן אורנה רועי יעקב בן ורדה דניאל בת אלה גיא בן דוריס דורין בת טלי חגי בן פרידה שלם בן אילנה אביב בת דורון יהונתן בן אופיר אחיה בן חיה גיא בן לילי אסף בן דורית שחר בן שרה הדס יוסף יצחק בן צופיה רפאל בן בינה בר אברהם בן ג`וליה עמית בן אילנה אילנית יוסף בן אביגיל עידן בן רינה שרה אלישיב בן פרידה זיו ציון בן אליס הראל בן מירי צחי בן דבורה מיכאל בן רבקה סשה אלכסנדר בן ילנה ספיר, אורי, סיימן בן סרגייולינה נווה בן עדי מקסים בן טלה ניר רפאל בן גלית בלה חן חנן בן ורד איתן בן סול מאיר בן איריס בת שבע יוכבד בת לאה אוהד בן אוסנת עידו בן חיה שחף בת אילנה עומר בן סיגל ירין חיון בן קרן אביגדור בנציון בן יפה יעקב מרדכי בן ברכה 
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
צניעות
ערכים
אשת חיל
ערכים
הבדלים בין גברים לנשים
אהרן לוי
זוגיות מוצלחת
זאב גרינוולד
זיווג משמיים
זאב גרינוולד
הרצאות דומות
ואת עלית על כולנה
ימימה מזרחי
נשוי ומאושר
מיכאל לסרי
שלום בית - פרק 1
- ..
צביאלי בן צור
טיפים לאושר
מיכאל לסרי
נישואין לנצח כיצד ? א`
אהרן לוי
מאמרים בנושא
מהי אהבה?
ערכים
גברים ונשים - מצא את ההבדלים
דוד קליינר
כיצד ניתן לשמור על נישואין מאושרים?
ערכים
עוצמתה של מידת הכעס
ערכים
התפייסות
ערכים
מאמרים נוספים
המושג טומאה
השאלה
17/10/2012
מהו הסבר המושג טומאה?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד
ברור שאין כוונת המושג טומאה לחוסר ניקיון פיסי. הכוונה היא למצב של חוסר ניקיון רוחני. אנו לומדים זאת מדברי התורה (ויקרא י"א, מ"ד): "ולא תטמאו את נפשותיכם". הטומאה היא מצב הקשור לנשמה או לנפש ולא לגוף.
זאת ועוד, למצב של טומאה יש לעתים קשר לחטא. אנו מוצאים בדברי ה' לנביא (יחזקאל י"ד, י"א) את הביטוי: "ולא יטמאו עוד בכל פשעיהם". הטומאה קשורה לחטא ולתוצאותיו, כלומר, לכוחות הרע, הנקראים כוחות ה'סיטרא אחרא', המתגברים בעקבות עשיית החטא.
כותב רבי שמשון רפאל הירש בפירושו לתורה:
"כל שורה בהלכות טומאה מעידה שהטומאה אינה חלאה מיסטית, מאגית או חומרית. טומאה זו היא בלתי נתפסת, והיא עוברת לאדם ולחפץ על ידי מגע במת. הטומאה קשורה אמנם למוות, אולם רק כרעיון מושגי ולא כמציאות".
קיימות דרגות שונות של מוות, כלומר, דרגות של העדר חיות. המפגש עם המוות מטמא, ולכן כשם שישנן דרגות שונות של מוות, כך ישנן דרגות שונות של טומאה.
נביא דוגמה: על פי הגמרא (מסכת ברכות דף נ"ז ע"ב), שינה היא אחד מששים חלקים של המוות. לכן, ההלכה קובעת שעל המתעורר משנתו ליטול את ידיו במים כדי להיטהר מטומאתו. דוגמה נוספת הינה המצורע. מצורע הוא אדם שלקה בצרעת, משום שהוציא שם רע. הוא פגם בכוח הדיבור שלו, שהוא ביטוי לכוח החיים המייחד את האדם. המצורע שפגם במרכז החיים הרוחניים המאפיינים את האדם, הוא 'אב טומאה', ובהתאם, חל עליו תהליך טהרה משלו.
בענייננו, המחזור החודשי המעיד על פקיעת פוטנציאל החיים, הינו מפגש עם המוות. מהותו - העדר חיים באופן חלקי, ובהתאם, חל עליו תהליך טהרה המיוחד לו.
נעמיק מעט בקשר בין הטומאה למוות: המוות, התחנה האחרונה, מחכה בסבלנות בסוף הדרך. זוהי תחנת הקץ הטבעית והבלתי נמנעת של האדם, של הבהמה, של החיה, ואף של הפרח. כוכבים גוועים, גלקסיות מתפרקות, ואף היקום כולו נמצא בתהליכי קריסה תמידיים. חוויות יומיומיות אלו משפיעות על האדם. המפגש עם המוות עלול לשבש את האמת שבלב האדם. העובדה הניצבת מול העיניים, עלולה להיות חזקה מכל תחושה פנימית נוגדת, חזקה מכל הכרה במהותו הרוחנית והנצחית של ה"אני" הנסתר והאמיתי. התגובה: "חיים רק פעם אחת, אז תנו להנות מהחיים", מבטאת את השיבוש האמור לעיל, את הטעות בהסקת מסקנות לנוכח החידלון. כדי לשוב לאיזון, למחשבה נכונה אודות המהות הרוחנית של האדם, נמסרה לנו מערכת פעולות טהרה. הטהרה משיבה לאדם את התקווה, את הקשר עם הנצח.
בהקשר הזוגי, במצב של ניתוק מהתכלית הרוחנית של האשה (בזמן המחזור ובעת המתנתה לטבילה), אין בכוחה להדליק את נשמתם המאוחדת, להתחבר אל בעלה מבחינה רוחנית וליצור שלימות. האשה, שמכוחה בוערת אש האהבה (האחדות), חייבת להיות מחוברת אל התכלית בחיבור שלם. לכן, הזמן שבו נאסר על הזוג הקשר הגופני (קשר הנעשה עבור הנשמה), מתקשר לתקופה שבה האשה חווה אובדן של פוטנציאל חיים חדשים, כאשר ביצית שלא הופרתה נפלטת מגופה. הפירוד ממשיך עד לזמן שבו היא טובלת במקווה ונטהרת לבעלה. אותן דעות קדומות ואמונות טפלות ששייכו עניינים אלו לכוחות מאגיים העולים מן האופל, נדחות על ידי תורתנו בשתי ידיים.
בנוסף, הפגישה עם המוות המטמא, היא פגישה נוספת עם חטאו של אדם הראשון. לכן, הטהרה מחטא זה חייבת להיות קשורה אל גן עדן, אל העולם שלפני המוות, אל עולם השלימות. הקשר היחיד הקיים עדיין, לאור התורה, הינו הנהר היוצא מעדן.
גרעין השורש של המילה טומאה הוא ט.מ. - המופיע בשורשים: אטום, טמון ועוד. משמעות שורש זה, שקיים גורם נעלם, 'משהו מעבר', אך הוא נסתר ובלתי נראה. אין אפשרות לראות את 'מה שמעבר' מפאת האטימה. הטומאה היא מצב של שיבוש בהכרת ה"אני" הנסתר והנצחי שלי, על אף קיומו! למטרה זו נחוצה הטהרה. האותיות ה.ר. (הבאות אחר האות ט') מופיעות במילים: זוהר, צוהר, צהריים, שעניינן אור. המטרה, להאיר ולאפשר לראות את מה 'שיש מעבר'. לעיתים, האדם אינו תופס, אינו מבין ואינו מגיע ל'נקודה' הפנימית, עד שהוא זוכה ל'הארה'! גם הטהרה מן הטומאה מטרתה להאיר את התכלית הרוחנית של האדם ולהשיב לו את ההכרה ב"אני" האמיתי והנסתר שלו.
יפה לגלות, שאכן הטהרה, שכאמור, עניינה הארה, נעשית באמצעות טבילה במים. כל מושגי המים קשורים לאור. 'ים' - מלשון 'יום'. 'מעין' - עין הרואה אור. 'נהר'- מאיר בארמית (נהורא).
הדברים מובאים כאן בדרך הרמז, הם מהווים חלק קטן מהחכמה הגלומה במהלכי הטהרה. ניתן להעמיק בענין ולחדור אליו באמצעות תורת הסוד.
חכמנו מלמדים שהציווי לבנות מקדש, נבע מחטאו של אדם הראשון. לפני החטא שהה האדם בגן עדן. היה זה מקום שכולו טוב, ללא השפעה חיצונית של כוחות הרע. בעקבות החטא ירד העולם מדרגתו הרוחנית הגבוהה, וכוחות הרע, החלו משפיעים על האדם. בית המקדש הוא 'מעין גן עדן', הוא מקום שפועלים בו רק כוחותיה של ה'מרכבה הקדושה', הכוחות המושכים את האדם לכיוון הרוחניות וההטבה. מקום זה מוקדש כולו לעבודת ה'. ולכן, אדם שנטמא אסור לו להכנס אל הקודש פנימה, אל המקום המקודש בקדושה של מעלה.
שלח לחבר
נתקבלו 1 תגובות
פתיחת כל התגובות
🗨
  הוסף תגובה
תודה רבה על התשובה, היא יפה ומסבירה טוב. מומלץ להסתכל בפירוש הרש"ר הירש בספר ויקרא בפרשות שעוסקות בטומאה וטהרה.

נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
    חינוך ילדים
  • שידוכים
  • אהבה
  • נישואין
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה