סוד הישרדותו של העם היהודי בג'ונגל האומות הוא פלא היסטורי. אין תועלת לחפש את ההסבר לתופעה יהודית זו בהיכל התאוריות האקדמיות מן הסיבה הפשוטה, אילו היינו נדרשים לחוקיות המספרית-דמוגרפית, היו אומות העולם מדברות עלינו כיום בלשון עבר. יכולת מופלאה זו, ששמה הישרדות, מקורה בשני קלפים שנושא העם היהודי קרוב לחזהו הלאומי. על האחד רשום – אמת, ועל השני – מחיר.
אמת – כדי לשמר את הלכידות הלאומית נדרש כל עם שיהיה לו קוד ערכי-מוסרי, אמיתי, ייחודי וברור. על קוד זה להיות נהיר וצודק. קוד מעורפל, מוטל בספק, יגרום להתרופפות הלכידות הלאומית, להחלשותו של העם, ולאורך זמן אף להיעלמותו הסופית מעל בימת ההיסטוריה.
מחיר – מעצם טבעו מגביל קוד האמת את מעיין הרצון האנושי. הוא אינו מאפשר לאדם לקרוא דרור ליצריו, והוא גם קובע למענו את איכות המזון הרוחני. את ה"איך", את ה"מתי" ואת ה"כמה". כדי לשמר קוד לאומי מסוג זה, יש לבדוק האם בני העם אכן מוכנים לשלם את מחירו. תוחלת חייו של קוד האמת הלאומי, מותנית ברמת המחיר שמוכנים בני האומה לשלם בעבור האמת. מה ערך לו לקוד מוסרי, שאין איש המוכן לשלם בעבורו את מלוא מחירו?
סוד נצחיותנו נעוץ הן בבהירותה של האמת היהודית לאורך הדורות והן במחיר הגבוה שנדרשת אומתנו לשלם בכל דור ודור תמורת אמת זו. כאן נעוץ שורש ההבדל.
לעומת זאת, מקורו של השבר הלאומי-חברתי-דתי קשור בעיקרו לקלף המחיר. סוד ההצלחה של ההישרדות היהודית היה ונותר בנכונות לשלם מחיר גבוה ככל שיהיה בעבור האמת היהודית. נווכח באמיתות כלל זה על ידי התבוננות בפרשתנו:
התורה מתארת את קורותיה של הגר, שפחת שרה. לאחר שנישאה לאברהם, לפי בקשת שרה, הרתה לו הגר. במהלך הריונה היא מפילה את עוברה ובורחת למדבר. שם היא תוהה האם ה"מחיר" ששילמה בעוזבה את בית אביה במצרים שווה את ה"אמת". וזאת למודעי - לעזוב את מנעמי בית המלוכה המצרי כדי להסתופף באוהלו המדברי של אברהם, אינו ענין של מה בכך, ה"מחיר" היה כבד מאד.
במדבר פוגשת הגר את מלאך ה' השואל אותה לפשר בריחתה: "ויאמר, הגר שפחת שרי, אי מזה באת ואנה תלכי. ותאמר, מפני שרי גברתי אנכי בורחת" (בראשית ט"ז, ח'). היא מספרת לו שמחיר הדבקות ב"אמת" קשה מנשוא, ולכן, היא חוזרת למצרים לבית אביה. המלאך אינו מסכים עם מסקנתה וקובע שהאמת שווה את מחירה הגבוה. "ויאמר לה מלאך ה': שובי אל גבירתך והתעני תחת ידיה" (בראשית ט"ז, ט').
לא בכדי מובא תיאור זה בתורה. הנכונות לשלם מחיר בעבור האמת, מהווה את היסוד לקיום העולם. ממה שהתרחש בסיפורה של הגר המצרית יכולים אנו ללמוד על שוויה של האמת ועל המחיר הראוי שנדרש לשלם עבורה על ידי מי שדבק בה.
דור השפע מאיים באופן ישיר על קוד האמת. הוא מעלה ללא הרף את מחירו של הוויתור בעבור האמת. הגפן והתאנה אויבי האמת הם. בדור שבו הטלפון הסלולרי הפך לאיבר נוסף שעימו נולד האדם, בתקופה שבה מכשיר הניווט משמש כמקל נחייתו של העיוור, נדרשים אנו להיות נכונים לשלם "מחיר" גבוה יותר בעבור אורח חיינו, גבוה מן המחיר ששילמו אבותינו למען אותה אמת עצמה. ניתן לקבוע כי הרדידות אינה פרי ירידת הדורות, אלא היא תולדת השפע.
האם בהירה לנו האמת? האם נהירה היא לנו? כלל זה יהיה נקוט בידינו: כגודל המוכנות לשלם בעבור האמת, כך היא עוצמת בהירותה בתוככי ליבנו.
אכן, האדם – לא השתנה, המחיר – כן.