סומאלנד מדינה שקטה היא ואף תושביה רגועים. עמלים הם לפרנסתם כשאר בני אדם, מוסריים הם ואוהבי סדר ואמת. אלא שבענין אחד ויחיד שונים בני סומאלנד משאר בני מינם – עיוורים הם. כיון שכך אך טבעי הוא שבנייתה תוכננה כך שתתאים עבורם בשל מגבלותיהם הייחודיות.
למרות מוגבלותם לא הרגישו בני סומאלנד בחסרונו של החוש החמישי, זאת משום שמבודדת ארצם משאר ארצות ועל כן לא באו תושביה במגע עם בני מדינות אחרות כמנהג הבריות שבשאר מקומות.
אלא שביום אחד נתהפכה הקערה על פיה.
למען האמת, הזעזוע הלאומי שאיים על שלומה של סומאלנד לא התרחש ביום אחד, היה זה תהליך ארוך קשה ומכאיב שהחל עם לידתו של תינוק העונה לשם בריאן . לידתו של בריאן רגילה היתה ולא שלא היתה אמו זקוקה לרחמי שמים שהרי איך לך לידה ללא דם ואין דם פוסק ללא נס אלא שנסתר היה ולא ראוהו. נסתרותו של נס זה ליוותה את מוגבלותו של בריאן שאף היא נסתרת היתה. עד שהחל בריאן לדבר לא הבחינו בני משפחתו בסימנים מדאיגים אך משהחל לדבר נוהג היה בריאן לללהג מילים ומשפטים שאין בני סומאלנד מבינים את פשרן וגם אם ירצו מנעה זאת מהם ההשגחה. כדי שלא תעלו על דעתכם שבשפת לועז היה מדבר אדגיש כי בשפת סומאלנד דיבר ועם שהיו מבינים את הגיית מילותיו, משמעותן לא הצליחו להבין.
-"אני רואה" – היה בריאן חוזר ואומר מידי פעם ומוסיף, – "אני לא צריך למשש, אני רואה". בתחילה סברו הוריו כי לצון חמד לו בנם ועם בגרותו תחלוף אף משובת נעוריו, אלא שבריאן דנן עקשן היה כדרכם של ילדים ובכל הזדמנות נוהג היה להדגיש את "ראייתו" המיוחדת.
משלא פסק ללהג, הלכו הוריו אצל מומחי השפה ובקשו מהם הבהרות לשוניות למשמעותה של מילה ולכוונה המסתתרת מאחוריה. אלא שמומחי השפה שבסומא לנד לא מצאו סימוכין למילה זו בספרי קדמוניהם ואקדמי ונהם ובלתי ברירה נאלצו להשיב פניהם של הורי בריאן ריקם.
האבחון
בצר להם ומתוך דאגתם לעתיד נפש בנם, לא נתייאשו הוריו והלכו אצל רופא המשפחה. אמרו - שמא אין שייך הדבר אל מקצוע הדקדוק? שמא לרפואה בנם צריך?. – "אמור לי בריאן" – פנה הרופא העיוור אל בריאן הקטן, - "מה פירוש "אני רואה" שמא תוכל להסביר?". – "בהחלט" - ענה בריאן, -"למשל אם תרצה דוקטור לאכול, תצטרך לגעת במזון כדי לדעת מה יש בצלחת, נכון? או אם תרצה לשלוף ספר כלשהו מארון הספרים תצטרך להשתמש החוש המישוש כדי למצוא אותו הלא כן?. ובכן אדוני הרופא – אני אינני צריך להתאמץ כל כך, אני יכול לעמוד במרחק רב מן השולחן ולדעת מה יש בצלחת. אני יכול לעמוד מול ארון הספרים ולדעת היכן מוצב הספר אותו אני מבקש. אתה מבין דוקטור?".
אלא שגם הרופא סומא היה וכיצד יבין?. המהם הדוקטור כמה מילמולים שאינם מובנים להדיוטות והפנה את בריאן והוריו אל רופא הנפש. –"גופו של בריאן בנכם תקין הוא לחלוטין" – אמר הרופא תוך שהוא מלווה את הוריו אל דלת מרפאתו, - "אלא שנפשו חולה".
מיותר לומר כי גם חבריו של בריאן שאהבוהו בדרך כלל נוהגים היו ללעוג לו על תמימותו ושכלותו. וכי כיצד אפשר לדעת היכן ממוקם ספר ללא מגע יד? וכי אפשר לדעת מה יש בצלחת ללא מגע או ריח? אין זאת אלא שנשתבשה עליו דעתו ולרחמים מרובים הוא צריך ועל שום שאהבוהו נוהגים היו להתפלל להחלמתו המהירה בתוך שאר כל חולי סומאלנד.
מבחן ה"ראיה"
הגיעו הוריו של בריאן אל רופא הנפש וספרו לו על מחלתו הנדירה. משהאריכו בסיפורם קטע הרופא את דבריהם ושאל: – "האם ניסיתם לבדוק את טענותיו של בריאן?". חייכו ההורים במבוכה – "וכי כיצד אפשר לבדוק זאת כבוד הרופא? וכי יודע אתה את משמעות המילה "רואה"?. – "לא. אינני יודע" הודה הרופא בכנות – "אך בריאן טוען כי מסוגל הוא לדעת היכן מונח הספר בארון מבלי לגעת בו הלא כן?. אם כן הבה נבדוק זאת".
הושיב הרופא את בריאן הקטן על סדן הטיפולים פנה אל ארון הספרים שבחדרו הניח ידו על ספר הרפואה ושאל את בריאן – "האם יודע אתה לומר בריאן יקירי היכן מונח ספר הרפואה בו אני מחזיק עתה, על מדף הספרים?". – "כן, בודאי" השיב בריאן לתומו, -"הוא מונח על המדף התחתון כשמימינו עציץ הפרחים ואתה מחזיק בו בידך הימנית".
הרופא ההמום בקש ללגום מכוס המים כשבריאן מכוון אותו אל מיקומה על שולחן עבודתו. הרופא התעלף... משהתעורר כתב בספר הרפואה: בתאריך... בשעה... גיליתי את תופעת ה"בריאניזם".
התופעה הייחודית הכתה את יושבי סומאלנד בהלם אולם כדרכם של בני אדם המדלגים מענין לענין הסתגלו אט אט לעובדה כי בריאן שונה הוא משאר יושבי המדינה וניחן בכוחות מיוחדים שאין בני תמותה כמותם מסוגלים להבין.
מתוך קנאה ניסו כמה מתושבי סומאלנד לטעון כי מהתל בהם בריאן וכי מאחז הוא את אוזניהם אך מבחנים חוזרים ונשנים שבוצעו בפומבי הוכיחו מעל לכל ספק – בריאן "רואה".
ומכיון שבני האדם אוהבי כבוד הם ומתוך כך מבקשים את יחודיותם, ניסו כמה מבני סומאלנד לחקות את מעלליו של בריאן, גם אנו "רואים" אמרו, אלא שכאשר נתבקשו להוכיח את ראייתם סרבו בטענה כי הם "רואים" רק כאשר שוהים הם לבדם.
למרות הפרסום לו זכה לא ביקש בריאן לעצמו כבוד ואף לא עסק בעינינים שבהתנשאות, מכבד היה את בני ארצו המסכנים ועסק בחייו ובמשפחתו אותה הקים בסומאלנד.
תולדות ה"בריאניזם"
בפרשת כי תבוא מונה משה את מעלותיהם של ישראל ואומר:"ולא נתן השם לכם לב לדעת ועינים לראות ואזנים לשמע עד היום הזה: ואולך אתכם ארבעים שנה במדבר לא בלו שלמתיכם מעליכם ונעלך לא בלתה מעל רגלך:לחם לא אכלתם ויין ושכר לא שתיתם למען תדעו כי אני ה' אלהיכם:ותבאו אל המקום הזה ויצא סיחן מלך חשבון ועוג מלך הבשן לקראתנו למלחמה ונכם:ונקח את ארצם ונתנה לנחלה לראובני ולגדי ולחצי שבט המנשי: ושמרתם את דברי הברית הזאת ועשיתם אתם למען תשכילו את כל אשר תעשון".
חובתו של העם היהודי לקיים את מצוות התורה נובעת מכח "ראייתו". רק הוא עמד לפני השם בהר סיני ו"ראה" את הקולות. ומתוך כך נתחייב העם בשמירת הברית. אומות העולם שלא "ראו" מעמד מעין זה לא נתחייבו בשמירתה.
בתגובה להרצאתי בנושא אמיתות התורה כתב לי אחד הצופים:"איך אפשר להאמין שספר ולא משנה איזה ירד אלינו משמים? מה ההבדל בין האמונה הזאת לבין האמונה שסינדרלה הפכה אפון לכירכרה ושזהבה דיברה עם דובים וישו הלך על המים - הכל אגדות עמים".
זוהי תסמונת סומאלנד.
בסומאלנד שלו נכתבים ספרים רק בידי סופרים והם כידוע בני אדם. לדידו לא יתכן כי ספר כלשהו יכתב על פי ה' כיון שבסומאלנד לא מכירים אותו ולפי הכללים הנהוגים בה לא תתכן התגלות אלוקית נקודה. מדוע? משום שבסומאלנד לא מתייחסים ברצינות למידע שלא נקלט בחושים המוגבלים וגם אם יקום הפיקח ויטען כי רואה הוא יתייחסו אליו הסומאלנדים בחשדנות ובריחוק שאין הסומאלנדים מוכנים לקבל את העובדה כי מוגבלים הם.
ברוכים הבאים לסומאלנד.