אליהו בן חנה הודיה בת עדנה קארין בת לובה שמואל אלי בן סופי כוכבה ליאל הושע בן מרים שלמה חיים בן מרסל שלום בן יהודית יונה בת רחל סימון שלמה בן אורית דביר בן שושנה יאיר בן מירי גבריאלה עקיבא צדוק משה בן לאה מאיר צבי בן מרגלית  גיא בן דוד ישראל בן רות יוסף חיים בן זיווה שלומי יחיאב בן אוסנת יהונתן יאשיהו בן דבורה נתנאל בן שושנה מיכאל יחיאל בן תיתי מרגלית גיא בת ניצן הלל אליעזר בן איבי אלה בת מעיין שוהם בת מורן דולב בן עליזה אסף בן דורית אוראל בן חדוה ציפורה רז בן מרים אליה בן אורית ויטלי בן ילנה אליה ישראל בן מיטב דביר בן שלומית שאנן בן תניה יהונתן בן בלומה אילה בת עדי אברהם בן ליאת יקיר בן סאנה ימין חגי משה בן אפרת ישראל בן רוני בנימין בן פשה עמית בן אילנה אילנית אבי יעקב בן ליסה נתן בן איילה דליה נועם בן אילנית אופק מאיר בן חנה אלישבע דורון בת סימונה נגה בת שרית טל בן אלונה בניהו בן סיון יואב בן שרה אליהו בן חנה הודיה בת עדנה קארין בת לובה שמואל אלי בן סופי כוכבה ליאל הושע בן מרים שלמה חיים בן מרסל שלום בן יהודית יונה בת רחל סימון שלמה בן אורית דביר בן שושנה יאיר בן מירי גבריאלה עקיבא צדוק משה בן לאה מאיר צבי בן מרגלית  גיא בן דוד ישראל בן רות יוסף חיים בן זיווה שלומי יחיאב בן אוסנת יהונתן יאשיהו בן דבורה נתנאל בן שושנה מיכאל יחיאל בן תיתי מרגלית גיא בת ניצן הלל אליעזר בן איבי אלה בת מעיין שוהם בת מורן דולב בן עליזה אסף בן דורית אוראל בן חדוה ציפורה רז בן מרים אליה בן אורית ויטלי בן ילנה אליה ישראל בן מיטב דביר בן שלומית שאנן בן תניה יהונתן בן בלומה אילה בת עדי אברהם בן ליאת יקיר בן סאנה ימין חגי משה בן אפרת ישראל בן רוני בנימין בן פשה עמית בן אילנה אילנית אבי יעקב בן ליסה נתן בן איילה דליה נועם בן אילנית אופק מאיר בן חנה אלישבע דורון בת סימונה נגה בת שרית טל בן אלונה בניהו בן סיון יואב בן שרה
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
הפרושים והצדוקים
נח גוטמן
מדוע היהדות היא הדת הטובה יותר?
אהרן לוי
הקשר בין עם ישראל לארץ ישראל
ערכים
הארץ נקנית ביסורים
ערכים
האם לרדת מהארץ?
ישי וליס
הרצאות דומות
מלחמת גוג ומגוג - פרק ..
ינון קלזאן
אחרית הימים - פרק 1
-
ינון קלזאן
הסכסוך הערבי ישראלי - פרק ..
ינון קלזאן
אחרית הימים - פרק 1
- ..
שלמה שבקס
בין פלסטין לפלשתים - פרק ..
ינון קלזאן
מאמרים בנושא
מדוע שונאים אותנו?
יחיאל ויצמן
העם הנצחי
ערכים
מהי הזכות המוסרית שלנו על ארץ ישראל?
ערכים
הגורם לשואה
זאב גרינוולד
אנטישמיות
ערכים
מאמרים נוספים
התפתחות תרבותית בקרב האנושות
השאלה

האם התורה חזתה את ההתפתחות התרבותית של האנושות?


x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד

ההתפתחות התרבותית של האנושות עד ימינו נחזתה אלפי שנים מראש. בצוותו את עתיד בניו לאחר המבול (בראשית ט', כ"ז) מתבטא נח: "יפת אלוקים ליפת, וישכון באהלי שם, ויהי כנען עבד למו". בדברים אלו כלול חיזוי מדוייק אודות מאגרי החכמה שמהם ישאבו דורות העתיד את לוז חייהם.

הפסוק מדבר על המורשת שאותה ינחילו שם ויפת שיהיו למורי האנושות, גם בדורות מאוחרים מאד. ואמנם גם לאחר אלפי שנים משמשות היהדות מזה וההליניזם מזה, כמורי הדרך של התרבות המודרנית. האומנות והמדע בנויים עד ימינו על הירושה העתיקה שהנחילו בני יוון, בנו של יפת. ולעומתם, רעיונותיה הרוחניים והדתיים של האנושות מבוססים על ההיגיון היהודי ועל הלימוד מאוהלי שם. כך קבע פרופ' אולברייט: "לעולם לא ייגמל האדם מן ההיגיון האמפירי של ישראל ומן ההיגיון האריסטוטלי של יוון. ההתקדמות בעתיד חייבת לשמר את כל היסודות המהותיים של שניהם".

שני קצותיה של התרבות האנושית בעולם כולו - יסודותיה מבוססים על שתי מגמות אלו. העולם המערבי נטל פיסות מדת ישראל והפך אותם למורשתו. גם האיסלם נטל חלקים מתורת ה' והקים מהם את דתו המאיימת לבלוע תבל ומלואה.

גם המילים החותמות את נבואתו של נח, התקיימו באופן מלא: "ויהיה כנען עבד למו" (בראשית ט', כ"ו). עד העת האחרונה היו צאצאי חם (בני אפריקה) עבדים לאומות אחרות. גם כיום הם נותרו נחשלים בהתפתחותם התרבותית, ותרמו מעט מאוד להתפתחות האנושות. עבדות פירושה חיים ללא יוזמה אישית וללא יכולת יצירה עצמאית. ואמנם, בני חם נחשבים כחלק הנחשל של האנושות.

הנביאים ישעיהו ומיכה בישרו לפני אלפיים וחמש מאות שנה את עתידה של האנושות כולה. ואמנם, האנושות מתעצבת לאיטה בימינו על פי נוסח זה: "והיה באחרית הימים, נכון יהיה הר בית ה' בראש ההרים, ונישא מגבעות, ונהרו אליו כל הגויים. והלכו עמים רבים ואמרו לכו ונעלה אל הר ה', אל בית אלוקי יעקב ויורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו" (ישעיה ב', ד' י"א, ו' מיכה ד', ג') רעיונות השלום והצדק הפכו כיום לתקוות האנושות כולה, והם אמנם הדרך המובילה להתגשמות נבואותיהם של נביאים אלו.

הנבואות נאמרו בתקופה שבה האנושות בכללותה לא הייתה מסוגלת להבין כלל את עיקר תמציתם, אך עתה הם הפכו ליסודות החוק הבין לאומי המודרני. עובדה זו מוכרת היטב לבעלי הסמכויות, המתווים את דרך האנושות. וכך כותב אחד מהם: "התקוות והאידיאלים המשיחיים של היהודים, הם בעלי חשיבות ראשונה במעלה עבור החוק הבין לאומי בעתיד. תקוות ואידיאלים משיחיים אלו אינם לאומיים בלבד, כי אם בהחלט בין לאומיים. אנו רואים שבתקופתו של ישעיהו הייתה ליהודים תמונה ברורה מראש על עתיד העולם, עתיד שבו יחיו האומות באחדות של שלום. היהודים הורישו אידיאל זה לעולם כולו. הוא האידיאל שבזמנים עברו הלהיב את האישים בעלי שאר הרוח שעמלו לבנות את החוק הבינלאומי. ושוב, זהו אותו אידיאל שבימינו מלהיב את כל אוהבי השלום הבינ לאומי".

אנו מתנסים כיום באמת האקטואלית של נבואה שחזתה מראש את ההתפתחות העתידית, אלפי שנים בטרם הייתה האנושות מסוגלת להבין אותה.

חלפו על העמים אלפי שנות חושך, שנים ללא שאיפות אחדות, צדק ושלום. גם כיום רחוקים עדיין השלום והצדק המעשיים והאמיתיים, אך השאיפה כבר קיימת, החזון נקבע בלבבות ואט אט מתקדמת האנושות לעידן ששלום עולמי יפציע על פני תבל.

העיר בבל היתה בירת האימפריה הבבלית העתיקה. משנת 2000 לבריאת העולם בקירוב) היתה עיר זו המטרופולין של העולם הקדום ומרכז התרבות המזרחית. כ- 400 שנה לפני הספירה הנוצרית שיקם אותה נבוכדנצר והגביר את מעמדה, אך הנביא ישעיהו התנבא כבר בשעת גדלותה על חורבנה העתידי: (י"ג, י"ט-כ"ב):

"והיתה בבל צבי ממלכות, תפארת גאון כשדים, כמהפכת אלקים את סדום ואת עמורה. לא תשב לנצח, ולא תשכון עד דור ודור, ולא יהל שם ערבי, ורועים לא ירביצו שם. ירצו שם ציים, ומלאו בתיהם אורחים, שכנו שם בנות יענה, ושעירים ירקדו שם. וענה עיים באלמנותיו, ותנים בהיכלי עונג, וקרוב לבוא עתה וימיה לא ימשכו".

בבל אמנם הוסיפה להיות עיר חשובה גם אחרי כיבוש הממלכה הבבלית. היא שמרה על מעמדה כאחת מעריה הראשיות של האימפריה הפרסית, אולם בהדרגה חרבה העיר ללא תקנה. אלכסנדר הגדול חלם אמנם להפוך אותה למרכז האימפריה העולמית, אך מותו הפתאומי מנע את מימוש הרעיון.

לבסוף נעלמה בבל מעל בימת ההיסטוריה. היא הייתה לתל חרבות, וכזו היא גם כיום. חרבותיה משמשות עדות אילמת ומתמדת לאמת הנבואה.

בימינו ניסה נשיא עיראק, סאדם חוסיין, לשקם את העיר בבל. בטרופו הוא ראה את עצמו כנבוכדנצר מודרני, אך על סף הגשמת חלומו פלשה ארצות הברית לארצו, וחלומות המגלומן עלו בתוהו, כי דבר הנבואה קיים לעולם.

גם על גורלה הנחרץ של מצרים התנבא הנביא יחזקאל, הוא חזה כי מצרים תיכבש על ידי הבבלים, ותרד לדרגת מלוכה נחותה: "מן הממלכות תהיה שפלה, ולא תתנשא עוד על הגוים, והמעטתים לבלתי רדות בגוים" (כ"ט, ט"ו). אנו יודעים שהדברים אכן התממשו. מצרים שהייתה אחד ממרכזי הכוח העולמיים העיקריים בעולם העתיק, לא שבה מאז ימי היוונים אל מעמדה הקודם. עמים אחרים לא סרו עוד למרותה, היא הייתה למדינה מן הדרגה השנייה, מדרס לשלטון כוחות אחרים החזקים ממנה.

אכן, בימת ההיסטוריה מתפתחת ללא הרף, אולם דבר אלוקינו ביד נביאיו יקום לעולם.


שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית