|
זהות יהודית באמריקה הגדולה
זהות יהודית באמריקה הגדולה
|
|
|
שמור למועדפים
|
|
מלחמת ´חרבות ברזל´ והשלכותיה יצרו חלון הזדמנות נדיר לפעילות קירוב בציבור היורדים הישראלים החיים בארה"ב | הרב אהרן לוי מספר על הרצאות מלאות מפה לפה ועל ישראלים המגלים כי בשביל נכדים יהודיים לא די בכוונות טובות
|
לא מכבר נכנס הרב אהרן לוי לאולם הרצאות במנהטן ונדהם ממראה עיניו. האולם היה מלא בישראלים, שחזותם העידה כי הם רחוקים מתורה ומצוות כרחוק מזרח ממערב. היו בהם אנשי עסקים, רופאים, עורכי דין, עובדי הייטק – אנשים שנחתו באמריקה בשביל להגשים את חלום החיים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.
רובם טוענים שביום מן הימים הם עוד ישובו לארץ. הם נמצאים בארצות הברית רק באופן זמני, עד סוף השנה, עד שיגמרו ללמוד, עש שיעשו כסף, עד שיתבססו... בקיצור, השנה הזאת כבר נמשכת ארבעים שנה. לעת עתה, כך נראה, גורדי השחקים של התפוח הגדול קורצים להם יותר מהרי ציון וירושלים. בהסתכלות חומרית אפשר גם להבין לליבם, אבל המחיר הרוחני שהם משלמים על כך; כבד מנשוא.
"בניו יורק נדיר לראות התכנסות כה גדולה של יהודים חילונים שמפנים זמן לשיעור תורה. רובם טרודים רוב זמנם בצבירת ממון, בניהול מפעליהם, או בפגישות עסקים דחופות, הרודפות זו את זו. אבל בתקופה האחרונה, יש תחושה שמשהו השתנה", אומר הרב לוי. "האווירה אחרת. אנשים מחפשים עוגן רוחני".
את ההרצאה יזם אדם, יהודי שהוא סיפור מעניין בפני עצמו. מדובר בישראלי, לשעבר איש ביטחון בקונסוליה הישראלית בניו יורק, שהתחתן עם ישראלית. לאחר החתונה, הם השתקעו בארה"ב. לפני כמה שנים הוא נתקל באקראי בשיעור מצולם של הרב אהרן לוי, ומאז התחיל לצפות באדיקות בהרצאותיו. הוא עבר על ההרצאות באופן שיטתי, סגר פערים גדולים בידע יהודי, וכמעט מבלי משים; התחיל לקיים מצוות.
ההשפעה התורנית חלחלה בהדרגה גם ליתר בני המשפחה. "פעם בשבוע אני שולח למכותבים תובנות מפרשת שבוע", מספר הרב לוי. "מדי יום שישי הוא מדפיס את התובנות, ובליל שבת יושב עם כל בני המשפחה, ומקיים איתם שיחה עליהן – על מה הם מסכימים ועל מה לא, ומה דעתם בנושא. ומשבת לשבת הם התחילו יותר להסכים מאשר להתנגד"...
כשנודע ליהודי הזה שהרב לוי מגיע לעיר, הוא מיהר ליצור איתו קשר. "יש לי מעגל חברתי רחב, שהתכנים האלה קריטיים לעתיד היהודי שלהם", אמר לו. "אני אביא את כל מנהטן לשמוע". הבטיח, וגם קיים.
"אלה לא היו נערים צעירים המבקשים למצוא דרך חיים, אלא אנשים בשלב מבוסס יותר בחייהם", מספר הרב לוי. "הופתעתי לראות שכל כך הרבה ישראלים מתגוררים במנהטן. הופתעתי עוד יותר ששאלות של זהות יהודית חשובות להם. מדובר באנשים שבישראל הם לא היו מעלים בדעתם לשמוע הרצאה עם ריח של דת".
הרצאה זו היא רק אחת מתוך סבב הרצאות בן כשבועיים, שעורך הרב אהרון לוי בארה"ב, כשהוא נמצא בכל יום במקום אחר, ומפיץ את האמונה בישראלים יורדים בארה"ב.
הפיל שבחדר
איך באמת קורה שישראלי רחוק מתורה ומצוות שירד לארצות הברית, ארץ השפע החומרי, פתאום מוצא את עצמו משתתף בסמינר או בהרצאה של ערכים?
"ישראלי המתגורר בחו"ל נמצא בדילמה ששום דבר בישראל לא הכין אותו לקראתה", מסביר הרב אהרן לוי. "בישראל הילדים שלו ישמרו על זיקה כלשהי ליהדות, ולו בשל העובדה שזאת התרבות בארץ. אפילו אם ההורים לא אומרים לו שהיום חג, כאשר הוא יאזין לחדשות הוא ישמע 'חג שמח'. בסופר ובכל החנויות מוכרים אביזרי חג: שופרות, קישוטי סוכה, סביבונים ואוזני המן. אבל בחו"ל, הוא מנותק. יתכן שאין יהודי נוסף ברדיוס, וקל וחומר שלא אווירה יהודית. אף אחד לא יעשה עבורו את העבודה היהודית. מה שהוא לא יעשה בעצמו – פשוט לא יקרה".
התופעה מוכרת, ולצערנו נשמעת הרבה מישראלים רחוקים משמירת התורה והמצוות. יהודי אחר סיפר לרב לוי בצער: 'כשאנחנו בארץ בפסח, אין מצב שלא נחגוג את ליל הסדר, גם אם לא כהלכתו. כולם פה חוגגים, כל המשפחה המורחבת, הידידים והמכרים. ואיך אנחנו נהיה מחוץ לתמונה?! אבל כשאנחנו יוצאים לחופשה בחו"ל בפסח, אנחנו מרגישים בסדר לגמרי להתעלם מהחג". כך בראש השנה, סוכות, חנוכה או כל חג אחר. המגורים והשהות בחו"ל בין הגויים, 'תולשת' את היהודי שאינו שומר תורה ומצוות מהמסורת היהודית.
הבעיה היא, שבשלב שבו הישראלי היורד מגלה את העובדה הזאת, כבר אין לו את הכלים להתמודד איתה. "מדובר באנשים שבחלקם שומרי מסורת וראו משהו בבית. חלקם אפילו בבית לא ראו כלום. חשוב להם לשמר את הזהות היהודית, אבל הם לא יודעים מה צריך לעשות בשביל שזה יקרה. החילוניות מחקה להם את האינסטינקטים ששמרו על עם ישראל בגלות. להבדיל, הוא כמו נמר מבוית שאם משחררים אותו בחזרה לג'ונגל; אין לו כל מושג איך לשרוד שם, למרות שהוא נמר. מסיבה זו, שיעור ההתבוללות אצל הישראלים באמריקה גבוה אף יותר משל היהודים החילונים-האמריקאים".
גורם מרכזי להתבוללות, היא העובדה שמרבית היורדים שולחים את ילדיהם ל'פאבליק סקול' (בית ספר ציבורי), ברירת המחדל עבור מי שאינם מודעים מספיק לחשיבות ההשקעה בחינוך היהודי.
"גם מי שאינם דתיים, חרדים מכך שילדיהם יתבוללו, אבל איך ימנעו את הדבר בלי להשקיע ביהדותם?" אומר הרב לוי. "בסבב ההרצאות האחרון באמריקה, אחרי הרצאה שעסקה בזהות יהודית בעיר לורנס, ניגשו כמה מהמשתתפים וטענו שהם לא רואים כל בעיה לשלוח את ילדיהם לבית הספר הכללי, הם דווקא מרוצים מהרמה הלימודית הגבוהה ב'פאבליק סקול'.
"אז שאלתי אותם, איך הם ירגישו אם יהיו להם נכדים סיניים? השתררה דממה קפואה, כאילו פתחתי תיבת פנדורה, נגעתי בנושא שאין מדברים עליו בפומבי. חלק הודו: 'כן, אנחנו מאוד חוששים מזה'. האחרים שהתכחשו וטענו שלא אכפת להם – הכי אכפת להם. הם רק מפחדים להכיר בבעיה, כי אין להם מענה עבורה".
העניין הוא, שבנושא הזה אין קיצורי דרך. אי אפשר ליצור 'זהות יהודית' בלי להשקיע ביהדות. "הישראלים שמגיעים לאמריקה הם הרי 'מגשימים חלום'. הם קונים את המכוניות הכי יקרות ואת הבתים הכי מפוארים. בסמינר אורלנדו דיברנו על חינוך יהודי, ואז אנשים העירו שבאמריקה הוא יקר ועולה הרבה כסף. שאלתי אותם: 'למי כאן יש ג'יפ יוקרתי?' לפחות עשרה אנשים הרימו ידיים. אחרי רגע הם קלטו את האבסורד. הרכב יותר חשוב מהחינוך? בשביל זה יש כסף? זו שאלה של סדרי עדיפויות".
חלון הזדמנויות נדיר
"מלחמת 'חרבות ברזל' והזינוק החד באנטישמיות המשתוללת בארה"ב משפיעים עמוקות על היורדים הישראלים, ומסבירים את ההתעניינות המוגברת בחיזוק יהודי בקרב חלקים מציבור זה", אומר הרב אהרן לוי.
"תקופת המלחמה בארץ מעוררת הזדהות עם המצב בישראל, וממילא מגבירה את העניין בחיזוק הזהות היהודית. אנשים אומרים לעצמם: 'אם אני מזדהה עם היהדות, אולי כדאי שאדע מה זו באמת היהדות'. פתאום הם מוצאים את עצמם תוהים, לא באמת מבינים למה ולמי הם שייכים. הם כבר לא ממש ישראלים, לפעמים הם אפילו מאסו בישראליות.
"ובכל זאת, הם מוצאים את עצמם קשורים ליהודים שבישראל, כי גם הם יהודים. אבל בעצם... במה הם יהודים? האנטישמיות כיום, גם בארה"ב, מורגשת באוויר. לא מדברים על כך גלויות, אבל כשאתה מעלה את הנושא; אנשים מהנהנים בראשם. הם מכירים את התופעה. יש מקומות שלא הולכים בהם, יש מקומות שמצניעים בהם סממנים יהודיים. השנאה הזאת מוליכה אנשים לבחון את זהותם. אמר לי משתתף בהרצאה בניו יורק: 'אם שונאים אותי, לפחות שאדע למה'".
התוצאות מורגשות בנוכחות גדולה מהרגיל בהרצאות, ובהשתתפותם של יהודים הנמנים גם על ציבורים שבעבר פחות ראו אותם. כל השתתפות בהרצאה מעידה על עניין יהודי, ומהווה הזדמנות ליצירת קשר. מי שאחראי על כך הוא מנהל פעילות ערכים בארה"ב, הרב שניאור גרוס, שדואג לקחת פרטים מכל הנוכחים ולעדכן אותם על פעילות נוספת. התוכנית היא לקיים בחודשים הבאים סבב נוסף של הרצאות בכמה מדינות באזור החוף המזרחי של ארה"ב, כהכנה לקראת סמינר שיתקיים אי"ה אחרי חג הפסח.
"הפעילות הזאת היא מצילת חיים מבחינה יהודית", אומר הרב לוי. "הפיקוח נפש של ישראלים בארצות הברית הוא הרבה יותר גדול משל יהודים אמריקאים חילונים. הם לא מודעים לסכנות הרוחניות הטמונות שם ואורבות לפתחם, ולפיכך הם גם יותר קרובים להתבוללות; ובידינו הדבר לחזק אותם".
|
|
|
|