|
השאלה-הדדי
26/12/2012
|
ותצפינו שלושה ירחים .למה לא שלושה חודשים . ובכתה את אביה ואת אמה ירח ימים . אצל יהודה כתוב ויהי כמשלוש חודשים אצל יעקב ולבן נאמר .וישב עימו חודש ימים . השאלה מנין ההבדלים ולמה.? לדעתי התורה חכמה ומחכימה ..לא מקרה הוא .מחכה ומקווה לתשובה .גם אם תתמהמה אחכה
|
|
|
|
שמור למועדפים
|
|
|
תשובה מאת ערכים
|
בס"ד
שלום רב!
תודה לשאלה המעניינת.
למעשה, קיימים הבדלים רבים בין ירח לחודש ובפסוקים השונים בא הדבר לידי ביטוי. סיבות שונות מביאות לניסוח הפסוקים.
אציין מספר הבדלים:
חודש הוא מלשון חידוש. הלבנה המתחדשת מידי חודש היא הגורמת לחידוש זה. הירח מתייחס לכל התקופה של החודש ולא לנקודת החידוש בלבד.
יש המסבירים שירח הוא הקשור לעם ישראל הסופרים את החודשים לפי הירח ולכן, כאשר רוצים לציין תאריך הקשור יותר ליהדות, אומרים ירח.
ישנם המשייכים את ירח לגירושין ולאירועים מצערים בתחום המשפחה. פירוש זה מבוסס על הפסוק: "גרש ירחים" (דברים ל"א) במגמת הדרש של הפסוק.
"ותצפנהו שלושה ירחים" מתייחס לכלל התקופה ולא לחידוש שחל מדי חודש.
"ובכתה את אביה ואת אמה ירח ימים" גם כן מתייחס לכלל התקופה ועוד שמדובר באקט הקשור ליהדות ולכן כתוב ירח ועוד שקשור לגירושין, שהרי חז"ל אמרו על יפת תואר שסופו לגרשה כמבואר גם ברש"י בפרשת כי תצא.
אצל יהודה מדובר בתפיסה חדשה ומהפכנית שהפתיעה את סובביה וכן אצל לבן לא היה זה מהלך טבעי שיעקב עבד בבית לבן ללא תמורה כלשהי.
נקטתי בחלק מהמובא במפרשי התורה אודות סגולותיהן וגנזיהן של מילים אלו.
זאב
|
|
|
|
|
|