אביב בן סמדר אילון בן גילה יעקב יוחנן בן ברכה שיינדל תומר בן שרית נתנאל בן אסתר הדסה עדן בת אורין פלג משה בן איריס יאיר בן מירית נועם בן עליזה יהונתן עזרה בן חדוה חיה אלחנן בן מרים שרגא אוריאל בן אסתר אלישיב בן פרידה אוריאן דוד בן עדי תמיר בן יעל מתן בן סילביה נטע בן ליעד דניאל בן חווה יצחק בן גילה ניסים בן מזל ניק בן יקטרינה קטיה אור בן עדנה עדן בן רונית אופק בן ענת אושר שמחה בת תקווה הגר שלומי בן אסנת אלון בן גלית עדי בת אסף גלעד בן סוזי שרון בת יעל עידו בן דליה יאיר ידידיה בן מיכל בינה שקד יצחק בן אילנית אביתר אורי בן מזל ליאל הושע בן מרים אופיר בן חוה דרור בן אלה בן צמח בן נעמה אברהם יהונתן בן יונת שרון בת מתוקה אסף בן דורית אברהם בן חיה אביתר בן גליה ליאור בן אורלי אביאל בן אסתר אורן בן יפה אוהד בן שרון אוריאל בן יעל הלל בן יעל אביב בן סמדר אילון בן גילה יעקב יוחנן בן ברכה שיינדל תומר בן שרית נתנאל בן אסתר הדסה עדן בת אורין פלג משה בן איריס יאיר בן מירית נועם בן עליזה יהונתן עזרה בן חדוה חיה אלחנן בן מרים שרגא אוריאל בן אסתר אלישיב בן פרידה אוריאן דוד בן עדי תמיר בן יעל מתן בן סילביה נטע בן ליעד דניאל בן חווה יצחק בן גילה ניסים בן מזל ניק בן יקטרינה קטיה אור בן עדנה עדן בן רונית אופק בן ענת אושר שמחה בת תקווה הגר שלומי בן אסנת אלון בן גלית עדי בת אסף גלעד בן סוזי שרון בת יעל עידו בן דליה יאיר ידידיה בן מיכל בינה שקד יצחק בן אילנית אביתר אורי בן מזל ליאל הושע בן מרים אופיר בן חוה דרור בן אלה בן צמח בן נעמה אברהם יהונתן בן יונת שרון בת מתוקה אסף בן דורית אברהם בן חיה אביתר בן גליה ליאור בן אורלי אביאל בן אסתר אורן בן יפה אוהד בן שרון אוריאל בן יעל הלל בן יעל
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
אמונה וביטחון
נח גוטמן
מהי משמעות הפסוק: "שמע ישראל" ומדוע הוא הפך ..
ערכים
הכל משמים או שיש דברים שאדם גורם לעצמו?
זאב גרינוולד
סרטונים ביוטיוב של אלכס צייטלין
אליעזר אייזיקוביץ
מהי אמונה?
נח גוטמן
הרצאות דומות
יחד ננצח
מיכאל לסרי
איזונים ביהדות - פרק 1
..
דוד ברוורמן
מהות הסבל בעולם
אבי מזרחי
עקבות משיח
יחיאל ויצמן
עשרת הדברות - פרק 1
- ..
זאב קצנלבוגן
מאמרים בנושא
הכל לטובה!
יהודה רובן
חידת הבחירה החופשית?
צבי עינבל
השגחה פרטית
ד``ר דניאל נשיא
עיקרי האמונה
ערכים
חבלי משיח
יאיר ארלנגר
מאמרים נוספים
נס וטבע
השאלה
26/05/2015
מהו ההבדל בין נס לטבע, הרי שניהם נעשים על ידי הבורא?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד
הטבע הוא חוק שחוקק הבורא בבריאה, ועל פיו נוהגת הבריאה בדרך של סיבה ותוצאה. כל פרט שמתבצע קשור לפרט הקודם, וכולם מעוגנים בחוקי הטבע. רק לעתים, עבור צורך גדול מאד ועבור מי שיש בידו זכויות מיוחדות, מוציא הקב"ה את הבריאה מגדריה של מציאות זו שהוא עצמו גדר, ומחולל נסים גלויים שאינם מוסברים על פי המהלך הטבעי. וכך אמנם התרחשו כל הנסים שבמקרא.
ניתן להבין את המושגים 'סיבה ומסובב' (סיבה ותוצאה), על פי הדוגמה הבאה: מה גורם להתהוות התבואה ולצמיחתה? התשובה הנראית לעין היא שמכיוון שחרשו את האדמה, זרעו בה זרעים והשקו אותה במים, מובנות הסיבות הטבעיות לגידול התבואה. אך אם נשוב ונשאל: מדוע גורמות פעולות אלו לגידול תבואה? יענו לנו שזוהי דרך הטבע. גם אם יוסבר לנו התהליך, כשנשאל מדוע מתרחש תהליך זה – לא נקבל תשובה.
למעשה, איננו מכירים את התהליך, אנו רק יודעים שכך הוא מתרחש באופן תמידי. נשאלת השאלה: האם אין תהליך זה בגדר של נס תדיר שהורגלנו אליו? והרי לאחר שאלות רבות נגיע לשלב שבו יענו לנו שכך הוא התהליך וזהו טבעו של עולם.
נצייר לנגד עינינו את ההתרחשות הבאה: מת נקבר לפני זמן רב, וכבר נאכל כל בשרו, והנה, אט אט מתחיל לצמוח מעומק הקבר גוף אדם, והוא עולה על פני הקרקע, הקבר נפתח ועולה ממנו אדם חי. האם אין זה הנס הגדול של תחיית המתים? ואם כן, מדוע לא נבחין בנס זה גם בתבואה הנזרעת בארץ, ולאחר ריקבונו של הזרע, מתחילה לצמוח תבואה חדשה מתוך הריקבון?. האם אין זה נס של תחיית המתים?
ההבדל היחיד הוא, שלתחיית המתים של אנשים לא הורגלנו ולתחיית המתים של תבואה הורגלנו. אילו היינו רגילים להיפך, היינו מכנים את תחיית המתים המתרחשת בבית הקברות – 'טבע', ואת תחיית המתים המתרחשת בתבואה – 'נס'.
השלמות וההרמוניה שבבריאה הופכות אותה ליצירה אחידה שאינה מותירה רושם מרעיש ומהמם על הצופה בה. לעומת זאת, יציאת הטבע מהשגרה מביאה להתפעלות ולהתפעמות.
באמת אין בין נס לבין טבע מאומה - הכל נס! לא קיימת סיבה לבריאה, זולת רצונו של ה'. אנו קוראים 'נס' לרצון ה' שתתהווה מציאות שלא הורגלנו אליה. החידוש פועל שנתעורר ונראה את יד ה'. לעומת זאת, אנו קוראים 'טבע' למקרים שרצונו של ה' הוא שתתמיד ההנהגה שאנו רגילים אליה. בהתרחשות זו יהיה מקום לנסות את האדם, האם גם כאן הוא יראה את רצון ה' בלבד או יחשוב שהטבע, חלילה, פועל לבדו.
תהליך זה של הכרת הנס שבטבע רמוז בקריעת ים סוף:
בפסוקים המתארים את קריעת ים סוף, אנו מוצאים שינויי לשון. בפסוק אחד נאמר: "ויבואו בני ישראל בתוך הים ביבשה" (שמות י"ד, כ"ב), ובפסוק אחר נאמר: "ובני ישראל הלכו ביבשה בתוך הים" (שם כ"ט). בתחילה חשו בני ישראל את הנס הגדול שהם הולכים בתוך הים, כאדם ההולך ביבשה. לאחר התבוננות בנס הם הגיעו להתעלות גדולה יותר, עד שחשו שגם ההליכה הרגילה ביבשה היא נס, כמו ההליכה בתוך הים. אין הבדל בין הנס לבין מנהגו של עולם. גדלותו של הנס הביאה אותם לאמונה שגם הטבע – נס הוא.
משל נפלא מסביר הלך חשיבה זה:
אמן צייר את סוסו של המלך. לאחר שסיים את עבודתו, הניח המלך את הציור ברחובה של העיר כדי להפעים את לבות האנשים. לתדהמתו, לא שם איש את לבו לציור. כאשר שטח המלך את הענין בפני ידידו החכם, אמר לו הידיד: האנשים אינם שמים לב לציור, מפני שהוא מדוייק להפליא, והוא נראה לאנשים כסוס אמיתי. אם רצונך שיבחינו בציור הנפלא, חתוך את הציור לשניים, ואז יבינו הכל שאין זה סוס אמיתי, ויחלו להתפעל מהיצירה הנפלאה.
הקב"ה ברא ימים, יבשה, שמש, ירח וכוכבים. אולם האדם אינו מתפעל ממראה הבריאה, משום שכח הציור של ה' גדול הרבה יותר מכוחם של ציירים בני אנוש: "אין צייר כאלוקינו" (שמואל א', ב', ב', במדרש). צייר מסוגל להטעות את חוש הראיה, אולם כאשר ממששים את הציור מבחינים שאינו אלא ציור. ה' מטעה גם את חוש המישוש! אנו חושבים שהכל טבעי ופועל על פי חוקים. בכך מסתיר הקב"ה מאיתנו את השגחתו. לעומת זאת, כאשר בקע הקב"ה את ים סוף לשנים, ראו כולם שברצונו קיים הים וברצונו הופך הים ליבשה, ועל כך אמרו משה ובני ישראל שירת הודיה. היתה זו שירה שכולה רצופה באמונה בה' ובהודיה על נסיו התמידיים.
שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית