|
בחירה חופשית
בחירה חופשית
|
|
|
שמור למועדפים
|
|
לכל אדם ניתנת בחירה חופשית. תכונותיו הראשוניות של האדם מכוונות את דרך הבחירה האינדיבידואלית שלו. הן קובעות כיצד יהיה ביכולתו, למרות מידות בסיסיות מסוימות המלוות אותו משחר ילדותו, להמריא אל על.
|
צא ובדוק את כל אחד ממיליוני הברואים המצויים בעולם החי, ותמצא שלכולם יש מסלול חיים קבוע. הנך יכול להיות משוכנע שחיה כלשהי שנהגה אתמול ושלשום בצורה מסוימת, תנהג כך גם מחר ומחרתיים. לעומת זאת, אצל האדם לעולם אינך יכול לצפות מראש כיצד ינהג. תמיד יש ביכולתו להפתיע. פעמים רבות ניצב בימי חייו האדם על פרשת דרכים, כשבידו נתונה הבחירה לאן לפנות. רצונו של האדם והחלטותיו אינם תוצאה הכרחית של סיבות חיצוניות, אלא של בחירתו הפנימית.
בחינה זו של האדם מגלה את ייחודו ומסוגלת לנתב את חייו. האם יעפיל לפסגות או חלילה יצנח לתהומות? האדם יכול גם שלא להפעיל את יכולת הבחירה שלו, ואז יגיב בדרך המוכתבת על ידי הטבע, כמו כל בעל חיים.
הטבע כפוף לחוק סיבה ומסובב (סיבה - תוצאה). חוק זה עומד ביסודו של המדע. כל תופעה נובעת מסיבות שקדמו לה. תפקידו של המדע לגלות את הסיבות הקודמות לכל תופעה. כאשר הן מתגלות, אנו קובעים חוק טבע האומר שסיבות אלו גורמות תופעה מסוימת.
ה' ברא את העולם הגשמי, את עולם הטבע, עם מגבלות וחוקים, ורצונו שאנו נבין את הנהגת עולם הטבע ואת דרכיו. אילולא חוק 'סיבה ומסובב', קשה היה לנו להבין את הנהגת העולם.
למעשה, עקרון הבחירה מנוגד לחוקי הבריאה. האדם בוחר מרצונו החופשי, ללא סיבה שמכריחה אותו לבחור. בטבע לא קיימת תופעה דומה.
יחיד ומבודד ביקום כולו, עומד האדם, כשאינו כפוף לחוק סיבה ומסובב. הבחירה הינה חופשית לחלוטין, ואינה כפופה לתופעה כלשהי שקדמה לה. לו נבעה הבחירה של האדם מסיבה שקדמה לה, כי אז לא היתה זו בחירה חופשית!
למעשה, מפחיד לחשוב על עצמנו כעל מכונה טבעית, לחשוב שכל מעשינו מוכתבים על ידי תכונות שירשנו מהורינו או שחונכנו להן על ידי הסביבה. תחושתנו הסובייקטיבית הפנימית מכחישה זאת.
אילו ידע מי שמכיר אותנו היטב, לומר מראש ובוודאות מוחלטת, מה נעשה וכיצד ננהג, באותה מידת דיוק שבה צופה הכימאי במה שיקרה כאשר נערב חומרים מסוימים, כי אז לא היתה לנו בחירה חופשית. אם התכונות הן הקובעות הבלעדיות של התנהגותנו, משמעות הדבר היא שאנו רובוטים חסרי יכולת החלטה!
אך לאמיתו של דבר, תמיד פתוחה לפנינו האפשרות להפעיל באופן חופשי את רצוננו, שאינו כפוף לגורם כלשהו שקדם לו.
אין מי שיגרום לאדם לעשות טוב או חלילה רע. זוהי הייחודיות של האדם הנברא בצלם: הידיעה והבחירה בין הטוב לרע!
אדם זה, בחיר היצירה, מצוי תמיד בתוככי מאבקים ומלחמות, כשכוחות הטוב והרע מושכים אותו לכל עבר. אלו הם ניסיונות המלווים את האדם בדרך חייו. המלחמה נטושה מפנים ומאחור. הניסיונות הגשמיים מכונים 'אחור'. הם מאיימים לסחוף את האדם כלפי מטה ולגרום נסיגה למצבו הרוחני. הניסיונות הרוחניים המכונים בשם 'פנים'. מטרתם להעלות את האדם, אם אך יידע לנצלם כראוי. בעמוד האדם בניסיונות אלו, מפנים ומאחור, הוא יצא מחוזק וייחשב כאדם מושלם.
לכל אדם ניתנת בחירה חופשית. תכונותיו הראשוניות של האדם מכוונות את דרך הבחירה האינדיבידואלית שלו. הן קובעות כיצד יהיה ביכולתו, למרות מידות בסיסיות מסוימות המלוות אותו משחר ילדותו, להמריא אל על.
נתוני הפתיחה שונים מאדם לאדם. כל אדם ומאבקיו. אולם איש אינו יכול למשוך את ידו מחובת העבודה הרוחנית, המוכיחה כי הוא נברא בצלם אלוקים והוענקה לו נשמה ממעל. נשמה זו נושאת את חותם מקורה, את התכונה האלוקית המופלאה של חופש, חירות ואי כבילות לחוק סיבה - תוצאה.
הפעלת הבחירה החופשית מתוך רצון חופשי היא המעלה אותנו לספירה אלוקית של על טבעיות והיא מאפשרת לנו להשתחרר מכל כפיפות לטבענו. רק השימוש בבחירה החופשית מוציא אותנו מדרגת הנבראים כדומם, צומח וחי, ומעלה אותנו אל דרגתנו האמיתית: נושאי צלם אלוקים, המסוגלים להשתחרר מכבלי הטבע!
כל מצב בו נתון האדם, כל קושי או רווחה, חסרון או שפע, אינם נתונים סתמיים. מטרת הסיטואציה היא להעמיד את האדם במבחן, במאבק אישי, לנסותו - היגבר או יחדל, היתעלה או חלילה, ימעד.
העולם נברא במטרה לבחון את האדם. לפי תוצאותיו של הניסיון נקבע מעמדו של האדם וערכו. אם עמדת בניסיון - עלית מבחינת אישיותך, ואתה יכול לצפות, ביתר בטחון, לבואו של הניסיון הבא. אם, חלילה נכשלת - הנמכת את קומתך הרוחנית, ואתה בלתי מוכן לקראת בוא הניסיון הבא.
בכל ניסיון ניתנת לאדם הזדמנות לבטא את נשמתו! אמנם, נטייתו הטבעית של האדם מושכת לדרך, אשר אילו בחר בה, לא היה קיים הבדל בינו לבין שאר הברואים. אולם, מאידך, ניתנת לו אפשרות עילאית לבטא בעזרת רצונו החופשי בחירה פלאית שאינה כבולה לטבעים של יצריו.
בתום ימיו של האדם, חלקו מכל עמלו הוא הביטוי של עבודתו הרוחנית, ההתחשבות בחלק הנשמה שבו. את חייו של האדם מסכמים על פי מידת ההוצאה מן הכוח אל הפועל של היכולת העליונה שניטעה בו.
|
|
|
|