דוד בן חוה סימון חיים בן אסתר דור בן אילנה אריאל לביא בן אליאן יהודה בן אורית אלון ועומר בן מיכל רן בן יפעת אוריאן דוד בן עדי לירון בן שולה אביב ניסן בן נלה ינון בן אפרת אמנון סאן בן שרה משה בן אינה יקיר בן סאנה ימין תומר בן ציפורה אלירן בן מרינה איתמר בן צורית אוריאל בן איילה איתן בן שרה דור בן גליה נתנאל בן סמדר מיה בת אסתר משה בן תרצה דניאל בן ליז רבקה אדיר בן רבקה אלון בן דקלה שגיא אשר בן טובה מבשר עזריאל בן מיכל מטה אורי בן ליזט מתן בן עינב בועז בן שרה רועי בן חסינה יפה אייל בן מרים אביב בן פאני נוי תפארת בת חוה דפנה בת מעיין יעקב יוחנן בן ברכה שיינדל מכאל בן צורית רועי בן איילת ניר בן אורנה אביתר בן גליה (דוד) רונן חי בן לאה אדיר בן ויקי יובל בן קרן טמיר בן שרון אהרן בן איריס רחל אביאל בן ענת יאיר חיים בן דגנית נועם בן יונת שי בן ורד דוד בן חוה סימון חיים בן אסתר דור בן אילנה אריאל לביא בן אליאן יהודה בן אורית אלון ועומר בן מיכל רן בן יפעת אוריאן דוד בן עדי לירון בן שולה אביב ניסן בן נלה ינון בן אפרת אמנון סאן בן שרה משה בן אינה יקיר בן סאנה ימין תומר בן ציפורה אלירן בן מרינה איתמר בן צורית אוריאל בן איילה איתן בן שרה דור בן גליה נתנאל בן סמדר מיה בת אסתר משה בן תרצה דניאל בן ליז רבקה אדיר בן רבקה אלון בן דקלה שגיא אשר בן טובה מבשר עזריאל בן מיכל מטה אורי בן ליזט מתן בן עינב בועז בן שרה רועי בן חסינה יפה אייל בן מרים אביב בן פאני נוי תפארת בת חוה דפנה בת מעיין יעקב יוחנן בן ברכה שיינדל מכאל בן צורית רועי בן איילת ניר בן אורנה אביתר בן גליה (דוד) רונן חי בן לאה אדיר בן ויקי יובל בן קרן טמיר בן שרון אהרן בן איריס רחל אביאל בן ענת יאיר חיים בן דגנית נועם בן יונת שי בן ורד
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
האם היום בו נולד האדם משפיע על אופיו?
ערכים
נשמת האדם לאחר פטירתו
זאב גרינוולד
המושג יצר הרע
שי הורוויץ
שם האדם ומשמעותו
זאב גרינוולד
קדושת התפילין
נח גוטמן
הרצאות דומות
לחזור עם תשובה - עונה 1 - ..
אהרן לוי
חטא אדם הראשון - פרק 1
..
ינון קלזאן
סוד הצדק העליון - פרק ..
אהרן לוי
דרך ה` - פרק 1
- ..
יעקב אסטרייכר
אפיקים של אמונה - פרק ..
צביאלי בן צור
מאמרים בנושא
מלחמת גוג ומגוג
ערכים
יראת שמים
ערכים
זכות אבות
יהודה רובן
ההתבוללות כגורם לשואה
ערכים
מהי ענוה אמיתית?
אהרן לוי
מאמרים נוספים
התקדמות האדם ברוחניות
השאלה
16/01/2013
כיצד משפיע הניסיון על התקדמות האדם ברוחניות?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת ערכים
בטבע ובחוקיו טמון ניסיון לאדם. ה' מנסה את האדם האם יטעה לחשוב שהקב"ה מסר כוחות ביד הטבע עצמו, ומעתה יש ביכולתו לפעול באופן עצמאי או שהכל נשלט אך ורק על ידי ה'. הלך המחשבה הכפרני סבור שהאדם מסוגל לנצל את החוקיות שבטבע ולהשיג באמצעותה הישגים על ידי שליטה על הסיבות המהוות את המתרחש בעולם. מתוך ראייתו את מהלך העולם בדרך טבעית של סיבה ומסובב, עלול האדם לטעות ולחשוב שהוא יוכל לסובב את הסיבות כחפצו, ובעזרת כוחו וכשרונותיו ניתן יהיה להביא לתוצאות הרצויות לו.
מבחינה דתית, על פי אמונת ישראל צורת חשיבה זו היא פסולה בתכלית ומרחיקה את האדם מכל קשר לעניינים רוחניים. המילה 'טבע' נתפרשה על ידי פרשנים כגזורה מהמילים 'טביעה', שפירושה שקיעה מוחלטת ומסוכנת בתוככי החומר.
למאמין קיימת גישה שונה בתכלית ביחס לטבע. גם בגישתם של המאמינים ניתן להבחין בדרגות שונות. יש אדם המאמין בקב"ה, אך הוא משתדל לפעול תמיד על פי חישובים הגיוניים ושכליים. למרות השתדלותו הוא אינו בטוח שיצליח, כי הוא מודע לכך שקיימות אינסוף סיבות העלולות לשבש את תכניותיו. אדם זה מאמין בה' ומתפלל אליו שיסייע בידו למלא את חפצו. אמנם גישה זו רחוקה מהגישה הכפרנית, אולם היא איננה משקפת את האמונה הטהורה. אדם זה סבור שיש מעין 'שיתוף' בשליטה בעולם: הוא, האדם, שליט בתבל במעשים ובפעולות, והקב"ה מסייע לו.
בדרגה נעלה יותר עומדים אלו הרואים בכל מקרה טבעי את מעשה ה'. משל למה הדבר דומה? לאדם המסתכל דרך חור המנעול ומבחין בעט הכותבת על גבי נייר. טבעי הוא שאותו מסתכל יפתח את הדלת ויראה שאדם הוא האוחז בעט וכותב בו. הכופר, המסרב להאמין בהשגחת האלוקים, משול לאדם המסרב לפתוח את הדלת וממשיך להביט דרך חור המנעול. הכופר משוכנע שחור המנעול הינו כל המרחב שדרכו ניתן לחזות בדברים ולהבינם. לעומתו, המאמין מכיר ויודע שהטבע כולו אינו אלא כעט הנתון ביד הבורא, והוא כותב בו ככל אשר יחפוץ.
כל מעשה טוב שהאדם עושה, מעלה אותו למדרגה גבוהה יותר. העמידה בניסיון מעלה את האדם ונחשבת כדחיפה גדולה כלפי מעלה. המילה ניסיון גזורה מהשורש "נס". נס הוא המוט הגבוה הבולט מהספינה כלפי מעלה. כל ניסיון שהסתיים בהצלחה מרומם את האדם ומאפשר לו להמשיך ולהתקדם ממקום מעמדו החדש. אמנם עדיין לא ניתנה הבטחה לאותו אדם שמכאן ואילך יחדלו הנסיונות ועימם הסכנה ליפול שוב. אדרבה, "כל הגדול מחברו יצרו גדול ממנו", ולכן נסיונותיו עלולים להיות קשים יותר.
הניסיון נועד גם כדי להוכיח לעיני כל את גדלות המנוסה. וכן אמר ה' לאברהם אבינו לאחר נסיון העקידה (בראשית כב, יב): "עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה" - "ידעתי" כמו "הודעתי". אחת ממטרות הניסיון היתה להרים נס ולהראות לעיני העמים את יפי מעשיו של אברהם.
אולם, למרות התוצאות הברוכות הבאות בעקבות העמידה בניסיון, אל לו לאדם לתור אחר נסיונות ולבקשם. אדרבה, כל אדם חייב לחיות בהתאם לדברי התפילה: "אל תביאני לידי ניסיון". אמנם, אם גזרה עליו ההשגחה העליונה להיקלע לניסיון, הצלחתו במבחן זה מנשאת אותו מעבר לדרגתו הרוחנית הקודמת, וככל שהניסיון קשה יותר, כן גדולים הניצחון, השכר והעליה הרוחנית. אולם למרות זאת, אין עליו להזמין ניסיונות. סכנתם של אלו גדולה היא, ואין פותחים דלת בפני הסכנה.
שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית