ספיר שמואל בת ליהי עילי בן אלישבע דביר משה בן ליאת אהרון בן יקירה אהרונה רחמים ישי בן אורית שוהם בן שלומית עידו בן כוכבה יהושפט בן ציון אהרון שמואל בן איילה מאור משה אמיני מתן בן אפרת עמית משה בן צביה סילביה אביב בן פאני עדינה בת אידה נתן בן אורנה חגי נפתלי בן אסתר אביגיל אוהד בן קרן שלום בן פשה נהוראי בן זהר אלון בן רון איתמר בן עילית אביעד חיים בן נועה חיים אליסף בן בן נועה אבישי אביתר בן פנינה אמילי בת אמנדה פרנסיס מתן בן סילביה עמית אברהם בן דבורה עדי בן אמיר איתן ברוך בן יהודית רחל (רייצ`ל) בת פולינה איתי חי עמית בן בתיה שמואל עמינדב בן דבורה לאה נעם אלחנן בן נעמי יונה בת רחל ידידיה בן ברכה סהר בן עירית עמית בן הלנה אן אביחי בן אילה אורי בן יוכבד איתי בן עדי יונתן בן רחל ליאל בת שירה אילעי בן אושרה הודיה בת עדנה עמית יצחק בן לימור רונן בן ויקטוריה אליהו בן דבורה סטיבן בן אירנה ניר בן לימור ליאל בת אורית ספיר שמואל בת ליהי עילי בן אלישבע דביר משה בן ליאת אהרון בן יקירה אהרונה רחמים ישי בן אורית שוהם בן שלומית עידו בן כוכבה יהושפט בן ציון אהרון שמואל בן איילה מאור משה אמיני מתן בן אפרת עמית משה בן צביה סילביה אביב בן פאני עדינה בת אידה נתן בן אורנה חגי נפתלי בן אסתר אביגיל אוהד בן קרן שלום בן פשה נהוראי בן זהר אלון בן רון איתמר בן עילית אביעד חיים בן נועה חיים אליסף בן בן נועה אבישי אביתר בן פנינה אמילי בת אמנדה פרנסיס מתן בן סילביה עמית אברהם בן דבורה עדי בן אמיר איתן ברוך בן יהודית רחל (רייצ`ל) בת פולינה איתי חי עמית בן בתיה שמואל עמינדב בן דבורה לאה נעם אלחנן בן נעמי יונה בת רחל ידידיה בן ברכה סהר בן עירית עמית בן הלנה אן אביחי בן אילה אורי בן יוכבד איתי בן עדי יונתן בן רחל ליאל בת שירה אילעי בן אושרה הודיה בת עדנה עמית יצחק בן לימור רונן בן ויקטוריה אליהו בן דבורה סטיבן בן אירנה ניר בן לימור ליאל בת אורית
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
עול מצוות
ערכים
קבלת עול מלכות שמים
זאב גרינוולד
אכילת חזיר
אהרן לוי
מדוע אומרים ``חזק ונתחזק`` בסיום התורה?
אהרן לוי
מהו חלב עכו``ם?
זאב גרינוולד
הרצאות דומות
כיבוד הורים - פרק 1
- ..
ינון קלזאן
מערכת תרי``ג מצוות - פרק ..
ישראל גולדווסר
ביאור הקדיש - פרק 1
-
ינון קלזאן
טעמי המצוות - פרק 1
-
ינון קלזאן
האור שבמצוות - פרק 1
- ..
שי מזרחי
מאמרים בנושא
הכרת הטוב
יהודה רובן
פטר חמור
זאב גרינוולד
המיזוג בין גוף ונשמה
ערכים
המילה האחרונה
אליעזר אייזיקוביץ
התועלת מקיום המצוות
יהודה רובן
מאמרים נוספים
טומאה
השאלה
15/07/2014
אני כהן. שמעתי שאסור לי להכנס לבית הקברות, מדוע?
x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת ערכים
אמנם, נכון. על פי דיני התורה על הכהן מוטל להמנע מלהכנס לבית קברות, אסור לו להתקרב לקברים או להתקרב בלוויה למיטת הנפטר, מפאת הטומאה. נשתדל להבהיר מושג זה ונחשוף את אחד הטעמים המסבירים את מהות הטומאה באופן כללי.

הטומאה החמורה ביותר, זו הנקראת: "אבי אבות הטומאה", הינה גופת אדם מת. חשוב להדגיש שאין בכך כל עלבון למת או הטלת דופי בו. גם אין בקביעה זו ח"ו המלצה כלשהי שלא לטפל במת או שלא לנהוג בו בכבוד. אדרבה, ביהדות כבוד המת הוא ערך חשוב ביותר, הטיפול במת נחשב "גמילות חסד של אמת", מצוה חשובה שערכה רב. רבים עוסקים במצווה זו במסירות, לעתים מתוך הקרבה רבה.

הגדרת המת כ"אבי אבות הטומאה" קובעת את המעמד של גופת המת רק מבחינת דיני טהרה. טמון כאן עיקרון יסודי ביהדות. האדם נוצר בידי הבורא כמזיגה של גוף ונפש. עקרונית, מבחינת גופו ואיבריו, האדם דומה ליתר בעלי החיים. הייחודויות שבו היא נפשו של האדם המבטאת את הערך הרוחני שבו. מראשית היצירה מוגדר הגוף כעפר מן האדמה, כלומר, שסגולותיו חומריות בלבד. לעומתו, מקור הנפש מן העליונים. מסיבה זו הנפש שואפת להתנשאות ולרוממות רוחנית. כאשר האדם מת, נפשו הרוחנית מסתלקת ממנו ולא נותר לפנינו אלא גוף המעורטל מן הנשמה. מצב זה של הסתלקות הרוח מן החומר מכונה "אבי אבות הטומאה".

מושג ה"טומאה" מקורו ב"אטימות". הטומאה מציינת אוטם וסתימה בחיבור הטבעי האמור להיות קיים בין הנברא לבין בוראו. שורש הקשר בין האדם הנברא לבין הבורא מצוי בנשמה, שהיא חלק אלוק ממעל. ואמנם, כל ימי היות האדם בחיים, נשמתו שואפת להתקרב אל הבורא ולהידבק בו. לעומת זאת, משמת האדם והגוף נותר ערירי, ללא נשמה, הוא מנותק מן האלוקות ומתרחק ממקור החיים, בעקבות כך הוא טמא. הגוף המת מייצג חייץ בין האדם לבוראו, ומכאן נובעת הטומאה.

עיקר ההקפדה על דיני טומאה וטהרה קיימת בהתקרבות אל הקודש או אל המקדש. מבחינה עקרונית, כל עוד לא מוטלת על האדם החובה לאכול קודש (קורבנות, תרומה ועוד) או להיכנס למקדש, הוא רשאי להישאר בטומאתו. רק במועדים שבהם נצטווה כל עם ישראל לעלות לרגל לבית המקדש ולאכול מן הקרבנות, הם נצטוו להיטהר מכל טומאה. הקרבנות - כשמם כן הם: אמצעים שמטרתם לקרב את ישראל לאביהם שבשמים. זהו גם יעדו של בית המקדש. כאמור, הטומאה מציינת את ההיפך המוחלט, את האטימות ואת הריחוק מן הקדושה. מסיבה זו המקדש והטומאה אינם דרים בכפיפה אחת, וכל קרבה אל הקודש מחייבת היטהרות.

הכהנים נבחרו מתוך העם היהודי לתפקידים ייחודיים. הם נושאים כפיים ומברכים את העם בשם ה'. על כן מוטל עליהם ללמד את העם תורה ועוד. גולת הכותרת של תפקידיהם היא העבודה בבית המקדש. בעבודתם זו הם מייצגים למעשה את העם כולו ומקרבים אותו לבורא ולהשפעתו הברוכה.

מסיבה זו נצטוו הכהנים גם כיום להתרחק מטומאת מת. עליהם להיות מוכנים תמיד לתפקיד הנעלה שהוטל עליהם ממרום, לעבוד את הבורא בטהרה ולשמש כנציגים של עם ישראל בעבודת המקדש.
שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
    שבת
  • טעמי המצוות
  • אקטואליה יהודית
  • פרקי אבות
  • סיפור לשבת
  • מושגים ביהדות
  • תהילים
  • ארכיאולוגיה
  • כשרות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה