רפאל בן מרים אביתר בן נטלי מרדכי בן חווה חנמה יותם בן נעמי מרדכי בנימין בן חיה פייגא ליאל הושע בן מרים ניסים בן מרים רן בן טלי שחר גואל בן ורד מרים עקיבא צדוק משה בן לאה לואיס נורברטו בן נורה אוריין בן אלונה שרון בת מתוקה דוד בן דינה עוז בן רחל איתן בן בת שבע דקל בן חיה גאולה ניר בן חנה משה בן ג`ני עמית אברהם בן דבורה שקד בן מירה אופיר בן דורית גיא בן מילכה איתי בן שושנה הגר אלכסיי בן אליאנה אילנה שוהם בן אילנה אפרת אוריה בת אילנה נאור בן לבנת אבידן מנחם בן שושנה נסכא יוסף חיים בן זיוה זיו בן תמר שגיא בן אורנה שלום בן גליה אפרת רונן חי בן לאה אורי בן שושנה דוד בן דפנה אבישי בן מיקי מקסים בן טלה חן חזקיה בן שירלי ענבר בת יפעת טל בת רחל מוסי משה בן אורית ינון יוסף בן שרון ליאור בן נתנאל ניצן בן ורד דב בער בן חיה בלה יהב בן מרי ספיר, אורי, סיימן בן סרגייולינה דניאל בן גאולה רפאל בן מרים אביתר בן נטלי מרדכי בן חווה חנמה יותם בן נעמי מרדכי בנימין בן חיה פייגא ליאל הושע בן מרים ניסים בן מרים רן בן טלי שחר גואל בן ורד מרים עקיבא צדוק משה בן לאה לואיס נורברטו בן נורה אוריין בן אלונה שרון בת מתוקה דוד בן דינה עוז בן רחל איתן בן בת שבע דקל בן חיה גאולה ניר בן חנה משה בן ג`ני עמית אברהם בן דבורה שקד בן מירה אופיר בן דורית גיא בן מילכה איתי בן שושנה הגר אלכסיי בן אליאנה אילנה שוהם בן אילנה אפרת אוריה בת אילנה נאור בן לבנת אבידן מנחם בן שושנה נסכא יוסף חיים בן זיוה זיו בן תמר שגיא בן אורנה שלום בן גליה אפרת רונן חי בן לאה אורי בן שושנה דוד בן דפנה אבישי בן מיקי מקסים בן טלה חן חזקיה בן שירלי ענבר בת יפעת טל בת רחל מוסי משה בן אורית ינון יוסף בן שרון ליאור בן נתנאל ניצן בן ורד דב בער בן חיה בלה יהב בן מרי ספיר, אורי, סיימן בן סרגייולינה דניאל בן גאולה
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
האם היום בו נולד האדם משפיע על אופיו?
ערכים
נשמת האדם לאחר פטירתו
זאב גרינוולד
המושג יצר הרע
שי הורוויץ
שם האדם ומשמעותו
זאב גרינוולד
קדושת התפילין
נח גוטמן
הרצאות דומות
לחזור עם תשובה - עונה 1 - ..
אהרן לוי
חטא אדם הראשון - פרק 1
..
ינון קלזאן
סוד הצדק העליון - פרק ..
אהרן לוי
דרך ה` - פרק 1
- ..
יעקב אסטרייכר
אפיקים של אמונה - פרק ..
צביאלי בן צור
מאמרים בנושא
מלחמת גוג ומגוג
ערכים
יראת שמים
ערכים
זכות אבות
יהודה רובן
ההתבוללות כגורם לשואה
ערכים
מהי ענוה אמיתית?
אהרן לוי
מאמרים נוספים
תופעת הנס סותרת את חוקי הטבע?
השאלה
04/07/2017

האם תופעת הנס סותרת את חוקי הטבע?


x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד

למכלול התופעות הנקלטות על ידי חושינו אנו קוראים בשם "טבע". ניסיון החיים של האנושות הביא להכללה הקרויה בפינו "חוק טבע". כאשר נוכחו אנשים לדעת כי חפץ פלוני נופל אל האדמה, וכמוהו עוד ועוד חפצים, הגיעו להכללה הקובעת כי כל הגופים נמשכים אל כדור הארץ, והרי לך 'חוק טבע'. בעזרת ניסויים ניתן לקבוע "כללי התנהגות" כמותיים ולהעניק להם את השם: 'חוק המשיכה'. אין כל הוכחה מדעית לעובדה שקיימים חוקים אלה, ואין כל הסבר מדעי או הוכחה לכך שהם קבועים לעולם. מדעי הטבע מתבססים על ההנחה המוקדמת, שחוקי טבע קיימים בכל זמן ובכל מקום.

עם זאת, הסיבה להתנהגות הטבע תהיה תמיד מחוץ לתחום חקירת המדע בשל היותה עוסקת במהות ובתכלית ובשאלות פילוסופיות לא כמותיות. לא תתכן חקירה מדעית בדבר סיבת חוקי הטבע ומקורם. אם מחר לא תזרח השמש, לא נוכל לתבוע את הטבע על "הפרת חוזה".

נדגים מדוע המדע אינו יכול להסביר את הסיבות להתנהגות. אם נשאל מדען: מהי הסיבה שחומר פלוני הוא דליק והאחר אינו דליק? תשובתו תהיה שקיים שוני בפוטנציאל החמצון של שני החומרים. כשנחקור מהי הסיבה לשינוי זה, הוא ישייך זאת למרחק שונה של האלקטרונים מן הגרעין באותם החומרים. משנמשיך לחקור מהי הסיבה למרחקים השונים, הוא יתלה זאת במספר קליפות אלקטרוניות שונות. כל תשובה שתינתן, תותיר מקום לשאלה נוספת בדבר הסיבה לתופעה. אל הסיבה הראשונית לא נגיע לעולם. כל תשובותיו של המדע אינן אלא שרשרת של תופעות נמדדות, אך את הסיבה הראשונית אל לנו לחפש בתחום המדע, באשר אין זה תחום פעולתו.

המדע מגביל את עצמו מראש לעיסוק בתופעות כמותיות ובשאלות: כמה? איך? הוא אינו עוסק במציאות רוחנית ובשאלות: לשם מה? מדוע? המדע גם מגביל עצמו מראש רק לתופעות שניתן לחזור עליהן כל אימת שרוצים.

בשל הגבלות אלו ניתן לראות באמצעות השקפת העולם של המדע רק תמונה חלקית ביותר של העולם. המסתפק בתמונה חלקית מעין זו, דומה לאדם המאמין רק לחושיו, ולגביו לא קיימים כלל גלי רדיו, מכ"מ, קרינה קוסמית וכו', באשר הם אינם מורגשים בחושים.

מציאותם של "חוקי טבע" כלשהם היא הכרח הגיוני לקיום חיים במובן המקובל עלינו. לו יצויר עולם שאין בו כלל חוקיות ארעית כלשהי, לא היה שייך המושג "ניסיון חיים", ולא היה מקום לבחירה חופשית, כיוון שהאדם אינו יכול לשער את תוצאות מעשיו. בדרך זו יכולים אנו להעז ולקרב לשכלנו את האפשרויות לסיבה של בריאת החוקיות בטבע. אולם מצד שני, הטבע הוא בבחינת ניסיון לאדם, אם יטעה לחשוב שהקב"ה מסר כוחות לטבע לפעול באופן עצמאי. זהו הליך החשיבה הכפרני הסבור שהאדם יכול לנצל את החוקיות שבטבע ולהשיג השגים דרך השליטה על הסיבות הגורמות לדברים. מתוך ראיית מהלך העולם בדרך טבעית של סיבה ומסובב, עלול האדם לטעות ולחשוב שיש ביכולתו לנהל את הסיבות כחפצו, ולהשתדל בכוחו ובכישרונו להביא לתוצאות הרצויות. מבחינה דתית, צורת חשיבה כזאת היא פסולה בתכלית, ובעטיה מתרחק האדם מכל רגשות רוחניים.

האנשים המאמינים רואים בכל עניין טבעי את מעשה ה'. משל לְמה הדבר דומה? לאדם המסתכל מבעד חור המנעול, והוא רואה עט הכותב מעצמו על גבי נייר. אך טבעי הוא לפתוח את הדלת ולראות שאדם הוא האוחז בעט וכותב בו. הכופר המסרב להאמין בהשגחת האלוקים, משול לאדם המסרב לפתוח את הדלת, וממשיך להביט בעד חור המנעול. המאמין מכיר כי אין הטבע כולו אלא כעט הנתון ביד הכותב.

יש המצביעים על נסים תמידיים המתרחשים בטבע, כמפל הטמפרטורות ההפוך וחידת אי התפוצצות השמש, למרות תהליכי היתוך גרעיני המתרחשים בה, ולומדים מכך את נפלאות ההשגחה העליונה.

ניתן בהחלט לקבוע כי הבחינה העמוקה יותר להשגחת הקב"ה בעולמו היא דווקא הטבע, שהוא נס גדול ומתמיד. החיים עצמם והתמדתם מעידים כמאה עדים על יוצרם ועל השגחתו בתבל.

די להתבונן בפלא הקבוע של חיבור נשמה רוחנית וגוף גשמי, כדי להתפעל ולחוש את מציאות ה' ואת השגחתו התמידית. המדע אינו יכול להסביר את החיבור המופלא בין הנשמה לגוף (הבעיה הפסיכופיזית). אין למדע הסבר באיזו דרך מסוגל צער עמוק לגרום להפסקת פעולתה של המכונה הביוכימית פיזיקאלית הקרויה אדם! וכיצד יסביר המדע את העובדה כי הקיבה מכילה כימיקלים ואנזימים המסוגלים לעכל כל חומר חלבוני, אך היא עצמה אינה מתעכלת. ולמעלה מזה, עם מותו של האדם מתחילה מיד הקיבה לפעול על עצמה. מהו אותו גורם מסתורי שאינו מתגלה על ידי המדע, אשר בעוזבו את הגוף עם המיתה, גורם לשינוי הטבע. כל חיי האדם פועל כוח הדואג לארגון הסדר המדהים בגוף ולשמירתו. אולם עם המוות חוזר הטבע ופועל , כדרכו, לפרוק ועיכול של כל העצמים הנתונים לשליטתו.

מה צדקו דבריו של אחד מגדולי הדורות האחרונים שאמר כי לפנים היו אנשים במדרגה גבוהה, שיכלו לתפוס את המהות הרוחנית בעולם. כיום מתקשים האנשים להבין כיצד כל מעשי האדם ידועים ונרשמים בעולם אחר, ולכן גלגל הקב"ה למענם את התפתחות הטכנולוגיה באופן שכל אדם המשתמש ברדיו, בטלויזיה ובוודאי באינטרנט, רואה בעיניו את המציאות של "סוף דבר הכל נשמע" (סוף קהלת). אף אנו נאמר כי חידושי המדע של העת האחרונה באו לקרב יותר את האמונה להכרתנו, ביודענו כי מקור החומר ברוחניות. ומכאן ילמד האדם מוסר השכל לעצמו: "את האלקים ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם" (קהלת י"ב, י"ג).


שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית