אביתר בן נטלי אביאל בן רחל אלמה בת לאה יהונתן בן בלומה אורון אהרון בן סיגלית יותם בן נעמי גילי בת אורנה ליזה אירינה טטי אור בן שירלי מרדכי בנימין בן חיה פייגא משה בן עדנה דוואל בן יואלית פלג בנימין בן סיגלית נדב בן ענת אופק בן רווית יהל גני בת עדי אביהו בן ענת דוד בן סילביה מוניקה לירז בת רבקה עומר בן סימונה רוזה שושנה בת זויה אוריה בת חני בן ציון בן מזל תומר בן ציפורה לירן בן סימוני יוסף בן חנה נפתלי בן הדסה עמית בן יפה אלישע יהודה בן רותי לירון בת דליה איתן מנחם בן דבורה עילם בן אפרת איזבלה בת נטלי רועי שלום בן נעמה דוד ליאב בן רוחלה רחל דויד בן אינסה עמית יצחק בן לימור יאיר חיים בן דגנית אריאל בן נעמה אברהם בן גלית הראל בן מירי רותם בן אדווה שיר בת אורי עמית אברהם בן דבורה רוני בן סבטלנה יואב שמואל בן בקי רבקה אברהם בן חיה אלכסנדר בן אוקסנה עידו בן אסצר אבישי בן מיקי אביתר בן נטלי אביאל בן רחל אלמה בת לאה יהונתן בן בלומה אורון אהרון בן סיגלית יותם בן נעמי גילי בת אורנה ליזה אירינה טטי אור בן שירלי מרדכי בנימין בן חיה פייגא משה בן עדנה דוואל בן יואלית פלג בנימין בן סיגלית נדב בן ענת אופק בן רווית יהל גני בת עדי אביהו בן ענת דוד בן סילביה מוניקה לירז בת רבקה עומר בן סימונה רוזה שושנה בת זויה אוריה בת חני בן ציון בן מזל תומר בן ציפורה לירן בן סימוני יוסף בן חנה נפתלי בן הדסה עמית בן יפה אלישע יהודה בן רותי לירון בת דליה איתן מנחם בן דבורה עילם בן אפרת איזבלה בת נטלי רועי שלום בן נעמה דוד ליאב בן רוחלה רחל דויד בן אינסה עמית יצחק בן לימור יאיר חיים בן דגנית אריאל בן נעמה אברהם בן גלית הראל בן מירי רותם בן אדווה שיר בת אורי עמית אברהם בן דבורה רוני בן סבטלנה יואב שמואל בן בקי רבקה אברהם בן חיה אלכסנדר בן אוקסנה עידו בן אסצר אבישי בן מיקי
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
האם היום בו נולד האדם משפיע על אופיו?
ערכים
נשמת האדם לאחר פטירתו
זאב גרינוולד
המושג יצר הרע
שי הורוויץ
שם האדם ומשמעותו
זאב גרינוולד
קדושת התפילין
נח גוטמן
הרצאות דומות
לחזור עם תשובה - עונה 1 - ..
אהרן לוי
חטא אדם הראשון - פרק 1
..
ינון קלזאן
סוד הצדק העליון - פרק ..
אהרן לוי
דרך ה` - פרק 1
- ..
יעקב אסטרייכר
אפיקים של אמונה - פרק ..
צביאלי בן צור
מאמרים בנושא
מלחמת גוג ומגוג
ערכים
יראת שמים
ערכים
זכות אבות
יהודה רובן
ההתבוללות כגורם לשואה
ערכים
מהי ענוה אמיתית?
אהרן לוי
מאמרים נוספים
רוחניות ו`יהדות` ללא קיום מצוות?
השאלה

האם תתכן 'רוחניות' ו'יהדות' ללא קיום מצוות?


x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד

המצוות מקשרות בין העולם הרוחני ובין העולם החומרי. ברכת המצוות: "ברוך... אשר קדשנו במצוותיו וציוונו...", מנוסחת בנסתר ובנגלה גם יחד. באמרנו 'נסתר', אין הכוונה למיסתורין שאין יד השכל מגעת אליו, אלא דווקא לעולם השכל, כי הרוחניות היא מציאות ממשית לא פחות מאשר הדברים החומריים בעולמנו. העולם בנוי חציו נגלה וחציו נסתר. גם האדם הינו חציו נגלה וחציו נסתר. יש בו כוחות גלויים שהוא משתמש בהם בחיי היום יום, אך דווקא הכוחות הנעלים ביותר שהוא ניחון בהם – נמצאים בנסתר, כגון: רגש עמוק, רוממות רוח, אהבת חסד ועוד. האדם זקוק למצוות כדי לעורר את הצד החבוי והנסתר שבתוכו, ולקשר את החלק הנסתר עם החלק הנגלה.

המצוות מקשרות אותנו עם הקב"ה. אין שטח בחיים הגשמיים שאין המצוה מוסיפה לו קורטוב רוחני. יש עולם גשמי ויש עולם רוחני, יש גוף ויש נשמה, ושניהם צריכים להיות מאוחדים. בפעולה גופנית יש לתת מקום לנשמה, וממחשבה מופשטת יש להסיק מסקנה מעשית. טומאה מכניסה טריז בין העולם הרוחני של המחשבה והרגשות הנעלים לבין העולם הגשמי של חיי היום יום. הקדושה שומרת על אחדות העולמות, וזהו אמנם נוסח הברכות - ''אשר קדשנו במצוותיו''.

קיום המצוות אינו בריחה מעולם המעשה. אין כאן 'פולחן דתי' בצד החיים המשפחתיים-חברתיים-משקיים. המצוות מלוות אותנו דווקא לתוך החיים. החיים אינם מחולקים בין סקטור של חולין לסקטור של קודש - זוהי תפיסה נוצרית 'ולא יהודית.

המצוה מקשרת את האדם עלי אדמות עם המקור של נשמתו בעולם הרוחני. כשאדם מרגיש כי הוא קשור במקור הוויתו הרוחני בכל מצבי חייו - הדבר מרומם אותו. אין כאן פרוד בין בריאה למצוה. להיפך! הן משלימות זו את זו. הבריאה כולה קשורה אל בוראה על ידי קיום המצוות.

שמירת המצוות היא המסגרת, ואילו הכוונה בעשייתן, ההתלהבות הפנימית והקדושה, הן התוכן של אותה המסגרת. על כך נאמר: "כי נר מצוה ותורה אור" (משלי ו'). האור בא על ידי התורה, אך לפני כן יש צורך ב"נר מצווה". אין לאור קיום בלעדי הנר, ואין קיום לחיי אמונה וקדושה ללא המצוות המעשיות.

האדם אינו מסוגל לשמור לאורך ימים על רמה מוסרית ודתית נאותה אם הוא מתבסס על עקרונות מופשטים בלבד. היצרים הטבועים באדם הינם כבירים ובעלי כוח התנגדות רב מכדי שהוא ישלוט בהם מכוח ההכרה והאמונה בלבד. ללא מצוות מעשיות מוכרע מראש המאבק בין היצרים לבין הרעיונות – לטובת היצרים.

כדי שהאדם יעמוד במשימותיו, הוא זקוק לתרגול יומיומי שיזכיר לו בדרכים ישירות ועקיפות את העקרונות הגדולים שלאורם עליו לחיות. לדוגמה, לא די לו לאדם שידע שיש א-ל אחד, אלא עליו לומר זאת בפיו פעמיים ביממה: "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד!" (דברים ו', ד') מלבד זאת, עליו לכתוב דברים אלו, להכניסם לתפילין ולהתעטר בהם מידי יום. כמו כן, עליו לכתוב פרשיות נוספות ולשים אותן על כל המזוזות שבפתחי הבית. מצוות אלו מסייעות לאדם לזכור ש"ה' אחד"!

המצוות מסייעות לכל יהודי להמשיך להיות קשור לרעיונות ולעקרונות נעלים, גם כאשר הוא עוסק בחייו היום-יומיים. הוא חי אותם, והם הופכים לחלק מהווייתו. המצוות מסייעות לאדם להיות ער לרעיונותיה של היהדות, ולסלול דרך חיים עמוקה ומלאת תוכן רוחני.

זאת ועוד, חזונות מוסריים הינם גדולים ומקיפים, אולם דווקא משום שהם כה 'גדולים', קשים הם ליישום בחיי היום יום הפשוטים. המצוות המעשיות הן המרכיב העיקרי של החינוך התמידי, והן המיישמות את הרעיונות ומקרבות אותם ללב. המצוות המעשיות מעניקות שלד יציב למערכת מורכבת זו של הרעיונות. הביטוי המעשי הברור של הרעיונות מקנה גם אפשרות לביקורת עצמית מעמיקה ומעשית יותר.

רעיונות גדולים ומקיפים נתפסים בעיקר על ידי אנשים גדולים בשעותיהם היפות, ואילו המצוות המעשיות מתאימות לכל אדם ובכל שעה 'והן מסייעות לו להתקשר לרעיונות עצמם.

לדוגמה: מצות סוכה ניתנה לנו כזכר לענני הכבוד שהיו מחסה לבני ישראל בצאתם ממצרים. מדוע יש צורך להקים סוכה מקרשים ומענפים? מדוע אין די בכך שבזמן החג נזכיר שבצאתנו ממצרים היינו מסוככים בענן ה'? התשובה היא שלזכור ולהרגיש באמת שלפני אלפי שנים היינו תחת ענן ה', מסוגלים רק קומץ אנשי מעלה, ואילו לבנות סוכה יכול כל יהודי. למראה הסוכה טבעי שישאל כל אחד את עצמו: מדוע עלי לשבת שבעה ימים תחת ענפי אילן? מדוע עלי לצאת מביתי ולשבת בסוכה ארעית? הפעולות הללו יזכירו לו את ענני ה' שזכינו לחסות בצילם בצאתנו ממצרים. האיש הפשוט ירגיש מעט, האדם הגדול ירגיש ביתר עומק, וכולם יחד יכללו במערכות היהדות שמצוותיה מחדירות ללב האדם את תוכן האמונה ואת רעיונותיה של התורה.

הסבר זה מתאים לכל מצוה. דווקא המצוות המעשיות הן ההופכות את חיינו לחיים רוחניים והן המשמרות את רעננות הרעיונות ואת עומקם.


שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה
    משל ונמשל
  • אמונה ובטחון
  • החיים לאחר המוות
  • בין ישראל לעמים
  • תפילה
  • מדע ויהדות
  • מיסטיקה וקבלה
  • זהות יהודית
  • דת ומדינה
  • יהדות וחברה
  • בית המקדש וגאולה
  • בחירה חופשית