נאור בן דליה אור בן מיכל דניאל בן אהובה נפתלי בן הדסה יוסף בן אורנה מיקה בת קרינה איתי בן עדי דביר בן לאה עומר בן סיגל שיר בת אורנה שרון בת רות לאור בן ענבל אליה בן מירב גיא בת ניצן אייל בן מרים חיים אליסף בן בן נועה יעקב ישראל בן מירב נועם בן אילנית טוביה ראובן עזרא בן לנה אליזבט בת אירנה ברוך בוריס בן אירנה נבו בן דנה רון בן מעיין אור לוי נהוראי ביטון בן אורה נוי בת נורית ינון בן אפרת אביאל בן עפרה יונה בצלאל בן רייזל יהונתן בן אופיר רפאל בן שולה רועי שי בן עליזה בת אל מרים בת אורלי אליאור וקנין בן חוה אלעד בן מתילדה טל בן עינת הראל תקוה בת רוחלה רחל גל בן חן חנינא בן צופית דניאל בן רונית שנהב בת רחל רז בן מרים זיו בן יפית דניאלה בת מרים יוסף בן חנה עילי בן אריאלה מיאה בת גבריאלה מאור משה אמיני בן יוסף בן ציפורה נעם אלימלך בן דבורה נאור בן דליה אור בן מיכל דניאל בן אהובה נפתלי בן הדסה יוסף בן אורנה מיקה בת קרינה איתי בן עדי דביר בן לאה עומר בן סיגל שיר בת אורנה שרון בת רות לאור בן ענבל אליה בן מירב גיא בת ניצן אייל בן מרים חיים אליסף בן בן נועה יעקב ישראל בן מירב נועם בן אילנית טוביה ראובן עזרא בן לנה אליזבט בת אירנה ברוך בוריס בן אירנה נבו בן דנה רון בן מעיין אור לוי נהוראי ביטון בן אורה נוי בת נורית ינון בן אפרת אביאל בן עפרה יונה בצלאל בן רייזל יהונתן בן אופיר רפאל בן שולה רועי שי בן עליזה בת אל מרים בת אורלי אליאור וקנין בן חוה אלעד בן מתילדה טל בן עינת הראל תקוה בת רוחלה רחל גל בן חן חנינא בן צופית דניאל בן רונית שנהב בת רחל רז בן מרים זיו בן יפית דניאלה בת מרים יוסף בן חנה עילי בן אריאלה מיאה בת גבריאלה מאור משה אמיני בן יוסף בן ציפורה נעם אלימלך בן דבורה
שמות לתפילה מלחמת חרבות ברזל
    ערכים - יהדות וסמינרים
  סניפי ערכים בארץ ובעולם סניפי ערכים בארץ ובעולם  
תרומות חרבות ברזל שידוכים אודותינו צור קשר שאלות ביהדות סדרות לוח אירועים תמונות מאמרים הרצאות דף הבית
שאלות דומות
עול מצוות
ערכים
קבלת עול מלכות שמים
זאב גרינוולד
אכילת חזיר
אהרן לוי
מדוע אומרים ``חזק ונתחזק`` בסיום התורה?
אהרן לוי
מהו חלב עכו``ם?
זאב גרינוולד
הרצאות דומות
כיבוד הורים - פרק 1
- ..
ינון קלזאן
מערכת תרי``ג מצוות - פרק ..
ישראל גולדווסר
ביאור הקדיש - פרק 1
-
ינון קלזאן
טעמי המצוות - פרק 1
-
ינון קלזאן
האור שבמצוות - פרק 1
- ..
שי מזרחי
מאמרים בנושא
הכרת הטוב
יהודה רובן
פטר חמור
זאב גרינוולד
המיזוג בין גוף ונשמה
ערכים
המילה האחרונה
אליעזר אייזיקוביץ
התועלת מקיום המצוות
יהודה רובן
מאמרים נוספים
השגת מטרות רוחניות על ידי קיום המצוות
השאלה
02/01/2018

אלו מטרות רוחניות משיגים על ידי קיום המצוות?


x

אם נרשמת בעבר לחץ כאן להתחברות
אם עדיין לא נרשמת לחץ כאן להרשמה
שמור למועדפים שמור למועדפים
תשובה מאת זאב גרינוולד

המצוות הן ביטוי לאמונה בבורא ולהכרת הטוב אליו. ניתן לומר שיש למצוות שתי בחינות: כללית ופרטית.

הבחינה הכוללת את כל המצוות היא עצם הקשר שמתקשר האדם אל הבורא. מצוות התורה דומות לחבל שמעלים בו אדם מתחתיתו של בור. המצוות מעלות את האדם מעולמנו, הוא העולם השפל, אל עולם רוחני יותר. המצוות הן צרוף האדם וזיכוכו מהגשמיות.

הבחינה הפרטית היא הכח המיוחד שיש לכל מצוה לרומם את נפש האדם ולהביאו אל השלימות הנכספת. תרי"ג המצוות משלימות את תרי"ג איבריו הרוחניים (וגם הגשמיים) של האדם. על האדם להשתדל לקיים כל מצוה ומצוה כדי להשיג את המעלה הרוחנית המיוחדת לה. מצוות שאין אפשרות לקיימן כי אינן נוהגות בזמן הזה וכדומה, ילמד האדם את הלכותיהן ויהגה בהן. הלימוד יחשב לו כקיומן.

מטרת המצוות לבטא את האמונה שבלב, להעלות את הנשמה ולרומם את הנפש. השגת מטרה זו תתכן רק על ידי פעולות מעשיות. טעם הדבר הוא, שרגש ערטילאי, עילאי ככל שיהיה, שאינו בא לידי ביטוי במעשים, מתפוגג בסופו של דבר. גם מי שיש בלבו אהבה לה' יתברך, אין אהבתו שלמה כל עוד לא באה לידי ביטוי במעשים.

זאת ועוד, התורה מגלה לנו את טעמן הכללי והגלוי של המצוות: "ועשיתם את כל מצוותי והייתם קדושים לאלוקיכם" (במדבר ט"ו, מ'), "והתקדשתם והייתם קדושים, כי קדוש אני" (ויקרא י"א, מ"ד). אדם המקיים את המצוות, מקדש את טבעו, מטהר את יצריו ומנווט את יישותו אל אלוקיו.

בנוסף, המצוות מחנכות את האדם למידות טובות על ידי החזרה המעשית עליהן. כתב על כך בספר החינוך (מצוה ט"ז):

"דע, כי האדם נפעל כפי פעולותיו, וליבו וכל מחשבותיו תמיד אחרי מעשיו, שהוא עוסק בהם, אם טוב ואם רע. כי אחרי הפעולות נמשכים הלבבות. על כן אמרו חז"ל: 'רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות', כי בתוך הפעולות הטובות אנחנו נפעלים להיות טובים, וזוכים לחיי עד".

"לזכות את ישראל" מלשון זיכוך וניקוי. המצוות יעשו אותנו זכים יותר, מעודנים.

קיום המצוות מכשיר את הלבבות ומקרב אותנו למי שציווה עליהן, לשוכן מרומים.

מצוות התורה רבות הן ומגוונות. הן פרושות על כל תחומי החיים ומקיפות את ההוויה כולה. בכל מצב ובכל תחום בחיים ניתן לפגוש את מצוות התורה, המדריכות ומכוונות את דרכינו. טועה האדם הרואה בתורה קובץ חוקים בלבד. היא הרבה מעבר לכך! התורה, כשמה כן היא, הוראה לאדם, הנחיה לאורך דרך החיים. היא מלמדת אותו בכל עת את הדרך אשר ילך בה, ואת המעשה אשר יעשה.

יש בה הוראות לנושאי המשרות הרמות: מלך, שופט וכהן, וגם הוראות לכל אדם מישראל מעת שנכנס לעול המצוות ועד ליומו האחרון עלי אדמות. התורה מלמדת כיצד לנהוג במקדש ובמשכן, ויש בה גם מצוות הנוהגות במעונו הפרטי של האדם ובחדרי חדריו.

היקף זה נובע מעצם מהות התורה. הקב"ה כתב לנו בתורתו (ויקרא י"ח, ה'): "ושמרתם את חוקותי ואת משפטי, אשר יעשה אותם האדם וחי בהם". משמעות הדברים היא, שהחוקים והמשפטים ניתנו כדי לכוון לאורם את החיים. המצוות אינן משמשות כתוספת בצד החיים, אלא הן הן החיים עצמם. כיצד לחיות אותם על פי רצון ה'.

המצוות הופכות את החיים למלאי תוכן וענין. אתגרים ונצחונות בצידם הם מנת חלקו של כל יהודי המקיים את צו התורה: "ובחרת בחיים" (דברים ל', י"ט).

מן הראוי להדגיש: הדרך להשגת יעד עליון זה, אינה דורשת התנכרות לדרישות הגוף או מלחמה בצרכיו היסודיים של האדם. אדרבה, אנו מצווים לשמור על בריאות הגוף ולא להסתגף. עלינו לאכול במידת הצורך, להקים משפחה ולנהל אורח חיים חברתי תקין. עם זאת, תמיד נקוט בידינו הכלל הגדול: "וכל מעשיך יהיו לשם שמים", על המעשים החומריים להתנהל בהתאם לחוקי התורה ומצוותיה, ומתוך מגמה שהם יהוו מסגרת לקיום המצוות ולקדושה שתשרה על כל מעשינו.


שלח לחבר
עדיין לא נתקבלו תגובות
🗨
  הוסף תגובה
נושאים ראשיים
הסידור הדיגיטלי
  • בריאות
  • תורה ויהדות
    שבת
  • טעמי המצוות
  • אקטואליה יהודית
  • פרקי אבות
  • סיפור לשבת
  • מושגים ביהדות
  • תהילים
  • ארכיאולוגיה
  • כשרות
  • חרבות ברזל
  • פעילות ערכים
  • הטיפ היומי
  • זוגיות ומשפחה
  • פיתוח האישיות
  • פרשת השבוע
  • חגים ומועדים
  • נשים
  • השקפה ואמונה